KunststofenRubber.nl

St. Radboud: kunststof mallen helpen bij gezichtsherstel

21 juni 2017 om 10:36 uur - NIJMEGEN

De afdeling mond, kaak- en aangezichtschirurgie van het Universiteit Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen print sinds enkele jaren mallen bij botreconstructies. 3D-modellen en driedimensionaal geprinte mallen werken nauwkeuriger en sneller.


Het werk begint met het ontwerpen van een digitale 3D-mal voor het invoegen van bot in bijvoorbeeld de onderkaak. Dankzij de mal kan lichaamseigen bot weer in de gewenste vorm groeien om iemands gezicht na een ongeluk of het uitnemen van een tumor zo goed mogelijk te herstellen. Dat bot moet uit het kuitbeen komen. Daarom maken ze een tweede mal, die exact de zaagsnedes in het kuitbeen aangeeft om ervoor te zorgen dat de verschillende stukken perfect in elkaar passen om een nieuwe onderkaak te vormen. Met de mallen kan de chirurg sneller en preciezer werken.

 

Selective Laser Sintering

 

Als de chirurgen de software-3D-ontwerpen goedkeuren, worden deze mallen geprint bij een vaste toeleverancier. Die realiseert de mal via Selective Laser Sintering (SLS). Punt voor punt tast een laser een 3D-model af. De laser sintert steeds nylon of polyamide in poedervorm op het object. Op aparte printers kan desgewenst ook in aluminium of titanium worden geprint. Als de SLS-leverancier niet de gewenste snelheid kan leveren, doet het ziekenhuis een beroep op VDM Kunststoftechniek. Maal: "Een tumor moet zo snel mogelijk worden verwijderd. Dan is het belangrijk dat de mallen zo snel mogelijk geleverd kunnen worden."

 

Lees het artikel (in pdf) dat eerder is gepubliceerd in Kunststof & Rubber 2017-5.

 

 Kunststof mallen - 3D-printing - Radboud MC.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »