KunststofenRubber.nl

Transitieteam Kunststoffen Nederland circulair in 2050 van start

15 juni 2017 om 16:44 uur - DEN HAAG

In de komende dertig jaar werkt Nederland toe naar de circulaire economie, zegt het Rijksbrede programma ‘Nederland circulair in 2050'. In de komende decennia moet Nederland de omslag maken naar een economie met een volledig hergebruik van grondstoffen. De eerste vergadering van het transitieteam voor kunststoffen heeft inmiddels plaatsgevonden.


Om een en ander behapbaar te maken, willen de overheid en de partners aan de slag met zogenoemde transitieagenda's om concreet en realistisch invulling te gegen aan het strategische programma. Er zijn vijf prioriteiten: biomassa en voedsel, maakindustrie, bouw, consumptiegoederen en kunststoffen.  Deze sectoren zijn belangrijk voor de Nederlandse economie en hebben een grote impact op het milieu.

NRK is een actieve partner in de gesprekken over de transitieagenda's. VNO-NCW coördineert de inbreng tussen de diverse branches maar NRK, PlasticsEurope Nederland en VNCI werken samen op het gebied van rubber- en kunststofproducten. "Volgens het Rijksbrede programma is een volledig circulaire kunststofketen het doel voor de prioriteit kunststoffen. De transitieagenda moet onderzoeken in welke mate recyclaten en biobased grondstoffen kunnen worden toegepast in de productie. Onder kunststoffen verstaan wij drie groepen: de thermoplasten, de verzelversterkte kunststoffen en de elastomeren (rubbers).  En wij richten ons nadrukkelijk op lang- en kortcyclische producten", schrijft voorzitter Joan Hanegraaf  in de NRK-uitgave Netwerk.

 

He transitieteam is half mei voor een eerste vergadering bijeen geweest. Voorlopig nemen vier personen deel, namelijk Mark van Loon (Pipelife) en Erik de Ruijter namens NRK, Steven de Boer van Sabic en Theo Stijnen namens PlasticsEurope Nederland. De voorzitter is Jos Keurentjes van TNO. Er gaan drie werkgroepen aan de slag om voorstellen te ontwikkelen over grondstoffen en productie, toepassing in producten en inzameling en verwerking.  De eerste plannen bespreekt men half juni.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »