KunststofenRubber.nl

Tot 2,4 miljard kilo plastic stroomt via rivieren de oceaan in

16 juni 2017 om 09:46 uur - DELFT

Maar twintig rivieren zorgen voor de aanvoer van twee derde deel van de miljoenen tonnen afvalplastic in de zeeën

De rivieren transporteren elk jaar tussen 1,15 en 2,41 miljoen ton plastic afval naar de oceaan. Twee derde deel ervan blijkt via de twintig meest vervuilde rivieren naar de zee te stromen.


Dit heeft de organisatie The Ocean Cleanup na onderzoek vastgesteld en de resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd in Nature Communications. The Ocean Cleanup werkt aan een systeem om het plastic afval dat in de oceanen drijft te kunnen verwijderen. In 2018 wil de organisatie starten met een grote opruimactie in de stille oceaan (meer hierover in het vakblad Kunststof & Rubber nr. 6 van juni 2017).  Voor het bepalen van de beste plekken om een inzamelinstallatie te plaatsen, is het belangrijk om te weten waar het afvalplastic precies vandaan komt. Bovendien maakt die kennis preventie mogelijk, zo is de redenering.

 

Slechts twintig rivieren

 

De onderzoekers hebben ruim veertig duizend rivieren onder de loep genomen en het blijkt dat het grootste deel van het afval, namelijk twee derde deel van het totaal, via maar twintig rivieren in de oceanen terecht komt, vooral in Azië. Dus 0,05 procent van het aantal rivieren zorgt voor de aanvoer van zo'n 65 procent van het afval. Ook blijkt er een verband te zijn tussen de seizoenen en de hoeveelheid afval die via rivieren uitstroomt. Driekwart van al het afvalplastic komt vrij in de periode tussen mei en oktober, zo meldt The Ocean Cleanup.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »