KunststofenRubber.nl

Actievoerder Tinga vraagt aandacht afvalplastic in De Rijn

16 juni 2017 om 10:17 uur - BONN

Merijn Tinga op zijn sup-board: ingebrekestellingen naar directeuren van kunststofproducerende bedrijven

Op zijn sup-board van plastic flessen en doppen vaart Merijn Tinga de rivier De Rijn af, op zoek naar de bronnen van het afvalplastic. De Rijn vervoert tot dertig ton afvalplastic per jaar naar de Noordzee, zegt hij.


De Nederlandse actievoerder Tinga is in het kader van zijn nieuwste actie #Source2Sea met zijn sup-board (stand-up paddle) onderweg vanaf de oorsprong van De Rijn naar de uitmonding in de Noordzee. Volgens Tinga, beter bekend als de plastic soup surfer, vervoert de Rijn tot dertig ton per jaar aan plastic afval naar de zee. Het is voor het eerst dat iemand op een sup-board de rivier af vaart. En het zal ook voor het eerst zijn dat directeuren van kunststofproducerende bedrijven zullen worden aangesproken en geconfronteerd met hun eigen afval uit de Rijn via een ingebrekestelling die wordt afgeleverd door een deurwaarder.    

 

Verantwoordelijkheid

 

De campagne heeft in Duitsland voor publiciteit gezorgd door onder meer een artikel in Bild en een ontmoeting van Tinga met de locoburgemeester van Bonn.  Het doel van de actie is mensen bewust te maken van de rol die de rivier De Rijn speelt in het transport van kunststof afval naar de zee. Bovendien wil men bereiken dat kunststofproducenten hun verantwoordelijkheid nemen omdat deze bedrijven een enorme verandering kunnen bewerkstellingen via materialen en communicatie.  Belangstellenden kunnen onderdeel uitmaken van de actie door een aandeel te nemen in de ingebrekestelling. Honderd mensen samen zullen een deurwaarder naar de fabrieksdirecteur sturen en inmiddels hebben tweehonderdvijftig mensen zich hebben gemeld via http://www.plasticsoupsurfer.org/ , zo meldt de organisatie. De 'genomineerde' bedrijven zijn de frisdrankproducenten, de verpakkingsbedrijven, de producenten van micro beads en de kunststofindustrie.

 

Tinga is van plan op 23 juni in Arnhem aan te komen en op 27ste in Rotterdam. Vandaag (16 juni) is hij 15 van de 28 dagen onderweg en heeft hij 836 van de 1200 kilometer afgelegd.

 

Vlog Youtube 

 

Zie ook de kwantificering van het afvalplastic door The Ocean Cleanup dat wereldwijd via de rivieren naar zee stroomt.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »