KunststofenRubber.nl

Ceresana: 2e onderzoek plastic tassen en zakken in Europa

03 juli 2017 om 15:47 uur - LONDEN

In het geval van het populaire milieu-onderwerp van plastic draagzakken en tassen, kunnen de eerste consequenties van de EU-richtlijn worden waargenomen. Ceresana deed voor de tweede keer onderzoek naar deze markt.


De meeste deelstaten van de EU hebben inmiddels regels om het gebruik van plastic tassen te verminderen. Het blijkt dat vaak de papieren draagtassen van deze regelingen zijn uitgesloten en het zou kunnen dat de fabrikanten van de papieren producten gaan profiteren van de situatie. Onderzoekbureau Ceresana heeft de complete Europese markt voor zakken en tassen voor de tweede keer onderzocht, inclusief de markt voor zware industriële zakken.   

 

 Ceresana_Brochure_Market-Study_Bags-Sacks-Europe_2.
 

 

8,8 miljoen ton  

 

De analisten van Ceresana verwachten dat de Europese markt voor zakken en tassen van polyethyleen folie, andere kunststoffen, geweven kunststof en papier in 2024 een volume zal bereiken van 8,8 miljoen ton. Polyethyleen is verreweg het meest gebruikte materiaal. De implementatie van de EU-richtlijn voor de reductie van het gebruik van lichtgewicht plastic draagzakken blijkt nog niet in alle landen even goed aangepakt. Momenteel wijst de Europese Commissie opnieuw naar Griekenland, Italië, Polen en Cyprus voor een meer doortastende implementatie. De startpositie en de urgentie verschillen van land tot land sterk.

 

Positieve signalen bioplastics

 

Meer en meer landen verbieden bepaalde soorten van draagzakken al of heffen speciale belastingen in de hoop de vraag naar sommige producten te kunnen reguleren. Het gaat meestal om lichtgewicht plastic draagzakken van polyethyleen. Maar draagzakken van bioplastic worden vaak uitgesloten van deze regelingen. Deze bio-kunststoffen zijn of gemaakt van hernieuwbare grondstof of ze zijn in ieder geval biologisch afbreekbaar. Het belang van bioplastics en de publieke acceptatie ervan is de laatste jaren gegroeid. In het voorjaar van 2017 heeft de  Europese Commissie opnieuw positief gesproken over het gebruik van bioplastics in het segment van de verpakkingen of draagzakken. Maar zelfs als de markt een sterke ontwikkeling heeft doorgemaakt in de laatste jaren, kunnen bioplastics nog lang niet de oplossing zijn. Bijvoorbeeld, het composteren van bioplastic verloopt nog lang niet in alle normaal gebruikte installaties zonder problemen.

 

In het kort 

 

Hoofdstuk 1 van de studie analyseert de productie, de vraag een de import en export. Er wordt ook onderscheid gemaakt naar materiaal (LDPE, LLDPE, HDPE, andere kunststoffen, geweven kunststoffen en papier).  

Hoofdstuk 2analiseert de toepassing van zakken of tassen. Data van de ontwikkeling van de vraag naar draagzakken, afvalzakken, heavy-duty zakken en industriële zakken, voedselverpakkingen en andere toepassingen zijn gegeven, uitgesplitst naar de grootste Europese markten.

Hoofdstuk 3 analyseert de vraag naar zakken en tassen uitgesplitst naar de materialen polyethyleen, ander kunststof, geweven kunststof en papier in de 23 Europese landen.

Hoofdstuk 4 geeft een overzicht van de grootste fabrikanten, inclusief cijfers over de productie, omzet en winst. Er zijn uitgebreide profielen van de grootste fabrikanten, inclusief Amcor Ltd., Bemis Europe, British Polythene Industries Plc, Clondalkin Group, Constantia Flexibles Group, Coveris, DS Smith Plc, Huhtamaki Group, Korozo Ambalaj San. Ve Tic. A.S., Mondi plc , Papier-Mettler, Sealed Air Corporation, Smurfit Kappa Group Plc, UDG Healthcare Plc, and Vicat SA.

 

http://www.ceresana.com/en

 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »