KunststofenRubber.nl

Onderzoek 3D-printen van matrijzen hervat

10 juli 2017 om 10:32 uur - ZWOLLE

Onderzoek naar 3D-printen van matrijzen wordt voortgezet met Windesheim en Fiberneering op Polymer Science park in Zwolle

Trendingindustries, een van de aangesloten bedrijven van Polymer Science Park in Zwolle, hervat deze zomer het onderzoek naar het 3D-printen van matrijzen voor spuitgieten in samenwerking met onder meer Windesheim Hogeschool en Fiberneering.


Oprichter Donald Spaans van Trendingindustries begon al in 2014 de praktische toepasbaarheid van kunststof matrijzen als goedkoper alternatief te onderzoeken. "Vorig jaar hebben wij hiermee een eerste proefserie geproduceerd. De resultaten zijn erg bemoedigend maar er liggen nog grote uitdagingen in de printnauwkeurigheid en in de maattoleranties, wanneer ik dit vergelijk met onze gefreesde metalen mallen. We hebben hierover gesproken met veel partijen in de markt, waaronder met printerfabrikant Statasys. Helaas is er op dit moment nog geen passende oplossing voor te vinden. Daarom hebben wij besloten ermee verder te gaan en de samenwerking gezocht met andere PSP-deelnemers, waaronder de Hogeschool Windesheim en Fiberneering."

 

Minus 75 procent 

 

Het doel is de hoge aanloopkosten bij een spuitgietproductie significant te reduceren. Medeoprichter Peter Ankersmit. "Wij zijn een productiebedrijf en we leveren onze klanten een betaalbaar alternatief voor het vervaardigen van kleine series kunststofproducten, tussen de vijfhonderd en vijfduizend stuks. Door een slimme manier van werken en het leveren van maatwerk realiseren wij voor de klanten kostenbesparingen tot wel 75 procent. We helpen hiermee mkb-bedrijven hun eigen innovatieve producten naar de markt te brengen zonder de bijbehorende grote investeringen en daaraan gekoppelde risico's."

 

Wekelijks verbeteren 

 

Er is inmiddels veel expertise in 3D-printen en het gebruik ervan voor prototypes maar het is langzaam en kostbaar om toe te passen in serieproducties. Met een 3D-geprinte matrijs in een spuitgietmachine zijn wel snel en goedkoop kleine series van bijvoorbeeld vijftig stuks te realiseren, ook met een klein budget. Dit zou een grote stap zijn in de overgang van een wereld van massaproductie naar maatwerkproductie. Zo kunnen bijvoorbeeld productverbeteringen wekelijks worden doorgevoerd en kunnen de voorraden tot een minimum worden gereduceerd. Door het voor lagere kosten leveren van een grotere diversiteit aan producten, kan een bedrijf een beter passende oplossing aan zijn klant leveren.

 

www.trendingindustries.nl.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »