KunststofenRubber.nl

Slechts 100 bedrijven veroorzaken 70% uitstoot broeikasgas

02 augustus 2017 om 09:58 uur - LONDEN

Slechts honderd bedrijven zijn in de afgelopen dertig jaar verantwoordelijk geweest voor zeventig procent van de uitstoot van broeikasgas, aldus Carbon Disclosure Project.

Ruim zeventig procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de afgelopen drie decennia blijkt afkomstig te zijn van slechts honderd bedrijven. Dit rapporteert het Carbon Disclosure Project.


De 25 allergrootste vervuilers samen zijn al verantwoordelijk voor meer dan de helft van de broeikasgasemissies sinds 1988. De grootste vervuilers zijn de kolenindustrie onder de hoede van de Chinese overheid, het Russisch Gazprom en Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Maar ook ExxonMobil, Shell, BP en Chevron behoren tot de uitstootkampioenen. De kolenindustrie van China is met een aandeel van ruim veertien procent van de wereldwijde uitstoot met stip de nummer 1. Saudi Aramco en Gazprom volgen met respectievelijk 4,5 en 3,9 procent op de tweede en derde plaats.

 

4 graden in plaats van 2

 

Het rapport stelt dat wanneer de uitstoot van broeikasgassen blijft groeien zoals die in de afgelopen decennia groeide, de temperatuur op aarde zal stijgen met maar liefst 4 graden Celsius, twee keer zoveel als de bovengrens van 2 graden die werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

 

Technisch directeur Pedro Faria van Carbon Majors Database schrijft in het rapport: "Het is niet ons doel bedrijven te schande te maken maar om transparantie te bieden. Slechts honderd bedrijven spelen een cruciale rol in het probleem. Het is logisch dat zij ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen voor de oplossing." (bronnen: Daily Mail / Duurzaambedrijfsleven.nl)  

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »