KunststofenRubber.nl

3D-geprint siliconenhart doet het drie kwartier (video)

25 juli 2017 om 09:39 uur - ZÜRICH

Onderzoekers aan de vakgroep functionele materiaalengineering aan de Technische Universiteit van Zürich (ETH) hebben een uit siliconen geprint kunsthart ontwikkeld, dat bijna net zo werkt als een menselijk hart. Samen met collega's van de afdeling productontwikkeling en constructie hebben ze getest hoe goed het functioneert.


Het kunsthart ziet er uit als een echt hart  - en het is ook de bedoeling dat het eerste zachte kunsthart zo goed mogelijk overeenkomt met het voorbeeld uit de natuur. De reden is duidelijk: de inmiddels bestaande kunstharten hebben veel nadelen.  De mechanica is gevoelig voor storingen, bovendien werken de momenteel gebruikte kunstharten zonder slagen, waarbij nog onduidelijk is welke gevolgen dat voor het lichaam zou kunnen hebben. Het doel van de Zwitserse onderzoekers is een hart te ontwikkelen dat ongeveer dezelfde grootte heeft als dat van een patiënt en dat het menselijke hart in vorm en functie zo goed mogelijk nabootst. Wereldwijd leven 26 miljoen mensen met hartproblemen en er is een gebrek aan donorharten.

 

Drie kamers

 

Het zachte kunsthart is met behulp van 3D-printer vervaardigd uit siliconen, heeft een massa van 390 gram en een volume van 679 cm3. Het bestaat uit één geheel met een gecompliceerd binnenwerk want net als een echt hart bestaat het kunsthart uit een rechter en een linker helft. Maar anders dan bij het menselijk hart worden de kamers niet gescheiden door een scheidingswand maar door een extra kamer die de hartspieren vervangt. Deze extra kamer wordt door luchtdruk bewogen.  VIDEO

 

Drie kwartier

 

De onderzoekers hebben getest of het kunsthart ook werkt. Ze konden bewijzen dat het zachte kunsthart in principe functioneert en net zo beweegt als een menselijk exemplaar. Maar een  probleem is dat het kunsthart maar drieduizend slagen meegaat, wat overeenkomt met een levensduur van ongeveer drie kwartier, daarna kan het materiaal de belasting niet meer aan.  Het ging bij deze proef om een haalbaarheidstest. Het doel van de Zwitsers was niet om een implementeerbaar hart te presenteren maar om bij de ontwikkeling van kunstharten in een nieuwe richting te denken. Daarbij moeten de scheurvastheid en het vermogen natuurlijk aanzienlijk worden verhoogd. (bron: aandrijvenenbesturen.nl)

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »