KunststofenRubber.nl

Ook betaalde plastic draagtas verdwijnt bij Aldi

10 augustus 2017 om 10:17 uur - CULEMBORG

Na de gratis plastic zak lijkt nu ook de betaalde draagtas op z'n retour. Duurzame shopper-bags en statiegeldtassen nemen de plaats ervan in. Nu zegt Aldi in Nederland ook te gaan stoppen met de verkoop van alle eenmalige draagtassen, vanaf 2018 wordt het plastic wegwerptasje uitgefaseerd.


De klanten kunnen wel meermalig te gebruiken tassen kopen en tot het uitfaseren blijft de eenmalige draagtas ook nog beschikbaar, maar wel tegen een hogere prijs. Dit meldt duurzaambedijfsleven.nl.  

  

71 procent minder
 

Sinds 2016 is het in Nederland verboden om in winkels gratis plastic tasjes uit te delen. Winkeliers zien dat consumenten hun gedrag  hebben aangepast. Er gaan 71 procent minder plastic tasjes over de toonbank, zo bleek inmiddels uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Food-retailers, zoals bakkers en slagers, maar ook markthandelaren zien dat zes op de tien klanten een eigen tas meenemen. Bij warenhuizen komt dit uit op ongeveer veertig procent. Samen leidt dit tot een reductie van het aantal plastic tassen van honderdzeventig per persoon per jaar naar vijftig per persoon per jaar.

De precieze milieu-impact van deze gedragsverandering moet nog blijken, maar in Groot-Brittannië, waar sinds 2014 een verbod geldt, begint het effect zichtbaar te worden: men constateert een forse reductie in het zwerfafval op de stranden. In 2016 werden minder dan zeven tassen per honderd meter kustlijn aangetroffen, in 2015 waren dat er elf.

 

Alternatief

 

Aldi Nederland is niet de enige die van de tassen af wil. Ook in Duitsland wil Aldi ervan af. Het Britse Tesco meldde onlangs met een vergelijkbare pilot te komen. Ook het Belgische Delhaize stopt met plastic ‘kassatassen'. De supermarkten zien in de stevige ‘shopper'-tassen een alternatief. Zo kiest Aldi voor een boodschappentas die voor tachtig procent uit gerecycled materiaal bestaat.
En dat de stevige tas een succes kan worden, bewijst Zeeman. Die besloot in 2014 al af te stappen van de niet-duurzame tassen en kwam met een stevige statiegeldtas voor één euro. Klanten die de tas weer inleveren, krijgen hun geld terug. Inmiddels zijn er zestien miljoen van die Zeeman-tassen in omloop.

 

Hemdtasjes

 

Er zijn ook uitzonderingen op het verbod. Bij niet-verpakte levensmiddelen zoals kip of vis, die oneetbaar kunnen worden door vervuiling of besmetting, mag wel gratis een zogenoemd ‘hemdtasje' worden geleverd - hetzelfde geldt voor losse groente, fruit en broodjes. In België kijken bedrijven of deze zakjes ook kunnen verdwijnen. Zeven supermarktketens, waaronder Delhaize, Colruyt en Carrefour, onderzoeken of consumenten bereid zijn te betalen voor een zakje. De zakjes die tijdens de pilot worden aangeboden, hebben andere specificaties. Ze zijn herbruikbaar, wasbaar, semi-transparant en opvouwbaar.

 

Avocado met laser

 

De plastic tas is in ieder geval in de supermarkt op zijn retour. Om ook plastic wegwerpverpakkingen uit te faseren, moeten de ketens gaan samenwerken met  leveranciers. Een aantal supermarkten werkt al samen met groente- en fruitdistributeur Eosta om producten zonder verpakking in de schappen te krijgen. Gember, avocado's en courgettes van het bedrijf worden gemerkt met laserlicht, waardoor een plastic folie overbodig wordt.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »