KunststofenRubber.nl

Transitieagenda Kunststoffen: rapportage aan Kamer in november

15 augustus 2017 om 11:57 uur - LEIDSCHENDAM

In september 2016 werd de kabinetsnota 'Nederland Circulair in 2050' gepubliceerd en het grondstoffenakkoord werd in januari 2017 getekend. Sinds april van dit jaar zijn vijf transitieteams aan het werk en het kabinet gaat in november aan de Tweede Kamer rapporteren over de voortgang.


Er zijn vijf transitieagenda's: voedsel en biomassa, bouw, maakindustrie, consumptiegoederen en (rubber en) kunststoffen. NRK is bij alle vijf agenda's betrokken: vier agenda's gaan over belangrijke afzetmarkten, kunststoffen is vooral de eigen productieketen. 
Voor het bedrijfsleven coördineert VNO-NCW de inbreng en afstemming tussen de vijf agenda's. Het transitieteam Kunststoffen staat onder leiding van Jos Keurentjes (raad van bestuur TNO, oud directeur R&D van AKZO). In het team hebben NRK, PlasticsEurope en VNCI elk twee vertegenwoordigers.
Onder het transitieteam werken nu drie subgroepen waarin NRK en PlasticsEurope actief deelnemen. De subgroepen behandelen of de grondstoffen, of de toepassing in producten, of de inzameling en verwerking.

 

Stakeholders


 

Op 29 juni hebben transitieteam en de subgroepen de stand van zaken besproken met zo'n zeventig stakeholders. De discussies van 29 juni worden verwerkt. Vanuit de industrie brengt NRK op de verschillende onderwerpen zijn visie en kennis actief in, juist als het gaat om acties en onderzoeksvragen. Met nadruk vraagt men aandacht voor de gebruikswaarde van producten want in het gebruik zit immers de toegevoegde waarde. Dan valt te denken aan besparen van energie en CO2-uitstoot (bijv. door isolatie, verpakkingen), unieke kwaliteit en comfort (zoals medische toepassingen, airbag), vrijheid in gebruiksduur (van weken tot honderd jaar) en de ruime beschikbaarheid (kunststoffen vervangen door andere materialen lukt niet, daarvoor zijn er niet voldoende grondstoffen).

 

Komende maanden

 

In de komende maanden wordt er verder gewerkt aan het transitierapport. In november van dit jaar rapporteert het kabinet aan de Tweede Kamer over alle vijf transities. Daarna gaan de overheid en alle partners, dus ook het bedrijfsleven en de NRK ieder voor zich aangeven wat zij van de rapportage vinden en welke prioriteiten zij willen stellen. Contactpersoon van NRK is Erik de Ruijter (deruijter@nrk.nl)

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »