KunststofenRubber.nl

Nieuwe 3D-wielband van Michelin biologisch afbreekbaar (video)

16 augustus 2017 om 11:57 uur - MONTREAL

De Vision, een nieuwe 3D-geprinte wielbandcombinatie van Michelin, laat zien dat de auto van de toekomst ook 'schone banden' kan hebben.


Dit meldt Fast Company, een internationale website voor progressieve business. In de afgelopen jaren is er een explosie van communicatie rondom de toekomstige auto: hij zal autonoom rijdend zijn en elektrisch aangedreven.  De auto zal stil en efficiënt zijn en zal tegemoet komen aan al onze wensen als passagier. Maar er is zelden aandacht voor het onderdeel waarop de auto zich voortbeweegt, namelijk de band. Michelin presenteerde een nieuw, milieuvriendelijker concept: de Vision. Om te beginnen is er nu 15 tot 38 liter aardolie nodig om één standaard autobanden te produceren die, als hij versleten is heel vaak wordt gestort als afval (landfill). Het materiaal van de band zal op termijn uiteenvallen en schadelijke stoffen in bodem en lucht kunnen brengen.

 

Spinnenwebachtige structuur  

 

Het nieuwe concept Vision van Michelin is een 3D-geprinte wielband. De combinatie bevat geen lucht en heeft geen aparte band en is geproduceerd uit organische, biologisch afbreekbare materialen zoals sinaasappelschillen, bamboe, melasse, hout en natuurrubber. In de plaats van een binnenband die door het regelmatig vullen met lucht zijn structuur behoudt, is de Vision een uit zichzelf solide, spinachtige structuur, een soort 3D-spinnenweb in de vorm van een wiel. Hoewel de webachtige constructie nog een prototype is, verwacht r&d-chef Terry Gettys van Michelin dat binnen een periode van tien tot twintig jaar de Vision werkelijkheid kan worden. Het gaat om een belangrijke innovatie voor de transportsector.

 

Ethanol 

 

Ongeveer anderhalf jaar geleden begon Michelin met het werk voor de Vision. Het ging om het opstellen van manieren om onderdelen van traditionele banden te kunnen vervangen door natuurlijke materialen. In plaats van afhankelijk te zijn van aardolie om het synthetische rubber te kunnen produceren dat voor de bandenproductie nodig is, beschrijft Gettys hoe met melasse een soortgelijk doel kan worden bereikt. "Uit de suiker van melasse kunnen we ethanol maken en uit ethanol kunnen we een synthetisch rubber maken. Momenteel is dat voor 75 procent afkomstig uit aardolie. Voor het milieu is het beter te werken met een hernieuwbare bronnen maar het materiaal presteert ook nog eens beter."

   

Nieuw loopvlak  

 

Vision is voor het eerst getoond op de conferentie Movin' On in Montreal afgelopen juni. Volgens Gettys is deze nieuwe aanpak van wielband een duurzamere optie omdat wiel en band zijn samengevoegd tot een biologisch afbreekbaar geheel. Vison kan gewoon als een geheel worden gerecycled en het materiaal zal uiteenvallen op natuurlijke wijze zonder schade aan het milieu te veroorzaken. Beschadigde Visions zullen niet op de stort terechtkomen zoals veel banden van nu wel. Omdat er geen lucht in zit, kan de band nooit lek raken. Hij kan worden opgeknapt met een nieuw loopvlak via 3D-printing. De loopvlakken kunnen ook op maat worden gemaakt voor de plaatselijke omstandigheden en de wegconditie. VIDEO In de verbeelding van Gettys zullen de huidige bandenspecialisten veranderen.  Straks ga je, voor je de bergen in gaat, met de auto naar de specialist waar je aangepaste loopvlakken laat printen. "De compound van het loopvlak is erg dun en is ontworpen om te worden vervangen met een nieuwe laag als er nieuwe omstandigheden zijn".

 

Vision is een concept dat is bedoeld om grip te krijgen op wat het betekent banden te produceren terwijl je rekening houdt met de noodzaak om het gebruik van schadelijke materialen terug te dringen en iets te ontwerpen dat niet bijdraagt aan vergroten van de afvalberg. Het zal nog wel tien jaar  duren voor het product op de markt komt maar het geeft de richting aan waarin bandenfabrikanten kunnen denken.

 

(bron: The Fast Company)

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »