KunststofenRubber.nl

'De grote merken stappen in kunststofrecycling'

08 september 2017 om 16:45 uur - BRUSSEL

Laagwaardige recycling is een gepasseerd station, recyclen wordt mainstream en niet recyclen, dat kan maatschappelijk gezien niet meer. Multinationals beginnen zich in te kopen in recyclingbedrijven om hun aanvoer van regranulaat zeker te stellen.


Dit zegt voorzitter Ton Emans van Plastics Recyclers Europe in een uitgebreid artikel in de uitgave Kunststof & Rubber 8/9 van september. Emans: "Europa produceert circa zestig miljoen ton kunststof per jaar en die hoeveelheid neemt met anderhalf procent per jaar toe. De laatste tien jaar is er evenveel geproduceerd als in de 56 jaar daarvoor. Ongeveer veertig procent van de kunststofproductie, zo'n 26 miljoen ton, betreft verpakkingen. Tien miljoen ton daarvan belandt nog altijd op de stort en 9,4 miljoen ton wordt verbrand waardoor maar  6,7 miljoen ton wordt ingezameld  voor recycling. De helft van het ingezamelde materiaal verdwijnt door export uit Europa. Dat is jammer, Europa zou deze grondstof bij voorkeur zelf moeten benutten. In Europa produceren wij zelf maar twee tot drie miljoen ton aan recyclaat, dat is maar vier tot vijf procent van de geproduceerde kunststof in Europa. Deze cijfers geven wel aan welke ambitie en welk potentieel er ligt om binnen acht jaar tijd naar zestig procent hergebruik en recycling te komen."  

 

Merken kopen zich in

 

Emans vindt het veelzeggend dat merkeigenaren zich posities in de recyclingketen beginnen te verwerven om hun toevoer van regranulaat zeker te stellen. Een voorbeeld is Ikea, dat zich bij Morssinkhof Rymoplast inkocht. "We gaan naar zestig procent recycling. Dat betekent dat we ongeveer vijftien miljoen ton regranulaat produceren, goed voor een kwart van de totale productie. Ceo's van de kunststofproducerende bedrijven willen niet dat wij als recyclingbedrijven zo'n groot marktaandeel hebben, dus stappen hun bedrijven zelf in recycling."
Dat is prima, het zal recycling alleen maar versneld stimuleren, vindt Emans. "Het is symbolisch voor een succesvolle trend. Niet hergebruiken en niet recyclen is hoe langer hoe minder acceptabel."      

 

Meer over dit onderwerp in de uitgave Kunststof & Rubber van september 2017.

 

Gratis inschrijven voor Kunststoffen 2017

 

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »