KunststofenRubber.nl

Econ hybride onderwater- en lucht-pelletizer

25 september 2017 om 12:49 uur - AMERSFOORT

Onderwaterpelletizers kunnen voor thermoplastische materialen worden gebruikt maar materialen die oplossen in water of zeer langzaam drogende materialen hebben een alternatieve techniek nodig. Juist voor deze materialen voorziet het type EWA van Econ in een grote flexibiliteit want binnen enkele minuten kan de pelletmachine worden omgezet van onderwatergranulatie naar luchtgranulatie - en andersom, claimt leverancier SPS.


De Econ luchtpelletizer (ELG) is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van hout- en natuurlijke vezelverbindingen. 'Omdat water wordt gebruikt als koel- en transportmedium, vereist het verwerken van houtkunststofverbindingen (zoals wood-plastic compounds) in een onderwaterpelletizer een aanzienlijke hoeveelheid droging. Meestal volstaan de gebruikelijke drogers dan niet om het gewenste lage vochtgehalte te bereiken. De luchtpelletizer  is ontworpen om pellets te koelen en te transporteren met lucht. Het drogen van pellets is dan niet nodig. Tegelijkertijd profiteert het systeem van de thermische isolatie in de gepatenteerde die-head. Hierdoor worden pellets uniform gesneden en eenvoudig getransporteerd. Behalve voor de natuurlijke vezelverbindingen is de Econ luchtpelletizer ook geschikt voor pvc, omdat dit materiaal maar weinig koeling vraagt', aldus het bericht. van SPS | Solids Process Solutions.   

 

Combinatie lucht en onder water

 

Het combineren van de Econ ELG luchtpelletizer met de EUP onderwaterpelletizer, heeft geleid tot de ontwikkeling van de Econ hybride onderwater- en lucht pelletizer EWA. Vooral in laboratoria biedt deze combinatie voordelen in het kader flexibiliteit en de benodigde ruimte, zo meldt leverancier SPS. ‘Het omzetten van het systeem gaat eenvoudig en snel. De luchtgranulering bestaat uit een unit voor granuleren, een geluidsarme transportventilator, leidingen een cyclone en een elektrisch controlesysteem', schrijft SPS.

 

Kunststofproducerende extruderbedrijven

 

De smelt vloeit vanuit de extruder in de strengkop en als strengen door de thermisch geïsoleerde die-plate waar de strengen tot granulaat worden gesneden.

Doordat het granulaat wordt verplaatst door een luchtstroom worden ze automatisch gedroogd en gekoeld. De thermisch geïsoleerde die-plate biedt veel mogelijkheden voor kunststof producerende extruderbedrijven. Door de gepatenteerde vinding zijn er minder bevriezingsproblemen. Een stabiele productie met lagere druk zonder uitval plus duizenden euro's energiebesparing per jaar zijn bijkomende voordelen, claimt leverancier SPS | Solids Process Solutions, de Benelux-agent voor Econ.

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »