KunststofenRubber.nl

Rem van China op afvalplastic zet branche op zijn plaats

27 september 2017 om 08:00 uur - BRUSSEL

De recente restricties op de export van afvalplastic naar China hebben voor opschudding gezorgd op de markt van afvalplastics. Jarenlang hebben Europese afvalverwerkingssystemen geholpen bij de behandeling van lagekwaliteit-plasticafval in China.


Ton Emans, de voorzitter van Plastics Recyclers Europe (PRE): "De markt krijgt teveel afvalplastic van lage kwaliteit als gevolg van de importrestricties van China. De lage kwaliteiten werden altijd geëxporteerd als een goedkope end-of-life-oplossing voor slecht ingezameld en gesorteerd afval. Deze oneerlijke praktijk zit in economische termen en qua sociale en milieu-implicaties aan de rand van de wettelijke eisen die zijn opgenomen in de afvalrichtlijnen in de EU. Welbeschouwd zouden de exporteurs moeten hebben laten zien dat het geëxporteerde afval is behandeld volgens de EU-normen."

  

Urgentie 

 

 

Vandaag de dag kan het overschot niet in zijn geheel in de EU worden opgenomen en het voldoet niet aan de eisen van de Europese recyclers.  De organisatie PRE hierover: ‘Deze abrupte verandering laat zien wat de urgentie is bij de implementatie van een duurzame afvalmarkt in Europa. Dit kan alleen maar door de kwaliteit te verhogen via veranderingen in het design voor recycling, inzameling  en sortering. Een gebrek aan visie in de waardeketen gedurende de laatste jaren heeft nu geresulteerd in het feit dat de EU niet in staat is op korte termijn de toegenomen hoeveelheden te behandelen. Desalniettemin moeten de industrie, de politiek en de maatschappij nu snel met een gemeenschappelijke oplossing komen voor een onmiddellijke implementatie van verbeterd design voor recycling, voor geharmoniseerde inzameling en voor investeringen in hoog-efficiënte sorteerinstallaties om de recyclingcapaciteit van de EU te vergroten, zo stelt de recyclersorganisatie.  

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »