KunststofenRubber.nl

K-beurs Düsseldorf viert 65ste verjaardag

11 oktober 2017 om 15:29 uur - DÜSSELDORF

Op 11 oktober 1952 werd de allereerste K-beurs georganiseerd in Düsseldorf. Sinds de tijd is de beurs uitgegroeid tot 's wereld leidende tentoonstelling voor de kunststof- en rubberindustrie.


Het jaar 1952 kenmerkte zich door wat de Duitsers das Wirtschaftswunder zijn gaan noemen, het economische wonder, het herstel na de Tweede Wereldoorlog. Op 11 tot 19 oktober van dat jaar werd de eerste editie van de K georganiseerd om polymeren en producten van polymeren te laten zien. In die periode werden plastics gezien als een overtuigend en allround-materiaal dat op allerlei gebieden kon worden ingezet terwijl het materiaal ook nog verhoudingsgewijs goedkoop was. De organisatie achter de beurs was de associatie van de Duitse kunststofverwerkende industrie en die had zichzelf ten doel gesteld de vele toepassingen voor plastics in het dagelijkse en professionele leven te tonen. De industrie leverde die eerste keer 270 exposanten, allemaal Duits. Maar het succes van de show zorgde daarna meteen voor een internationalisering.

 

Rubberproducenten en -verwerkers hebben zich later bij d kunststofbedrijven gevoegd. De automotive-industrie en de toeleveranciers waren toen een belangrijk gebied voor hun toepassingen. Dunlop bijvoorbeeld lanceerde op de eerste beurs zijn internationale innovatie, namelijk de modder- en sneeuwband.

 

De K-organisatie wist met succes de trends uit de polymeren over het voetlicht te brengen op een manier die de aandacht trok van het publiek. De exposanten toonden plastic tegels voor keukens en badkamers, opvouwbare regenjassen en onverwoestbare plastic flessen. Zowel fans van interieurs als buitenmensen vonden op K wat zij zochten. De exposanten van synthetische kleding trokken de grootste groepen bezoekers.

De advertenties voor nylon kousen stonden in de jaren vijftig symbool voor  typische Wirtschaftswunder-esthetica. De advertenties, in casu de vrouwenbenen, visualiseerden schoonheid en elegantie waarvoor men iconen als Marlene Dietrich,  Marilyn Monroe of Brigitte Bardot inzette om de status ervan te verhogen.

Nylons waren in die tijd ook absoluut niet goedkoop: in 1950 betaalde men in Duitsland tussen de zes en dertien mark per paar, best duur als je weet dat een normaal uurloon anderhalf tot twee bedroeg. Er ontstond dan ook al snel een zwarte markt.

Maar de selectie van de producten en services op de K veranderde in de jaren erna drastisch. In de jaren vijftig ging het vooral om consumentenartikelen, nu gaat het om machines voor de productie en verwerking van kunststof en rubber, om grond- en hulpstoffen, om halffabrikaten en technische componenten van kunststof en rubber plus talloze diensten voor de industrie. Het is een beurs voor professionals met exposanten die in het begin allemaal Duits waren maar die inmiddels uit zestig landen komen.

 

In 2019 zal de wereldwijde industrie voor kunststof en rubber zich opnieuw ontmoeten in Messe Düsseldorf.    

            

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »