KunststofenRubber.nl

Europese chemie buigt zich over CO2 via Carbon4PUR

17 oktober 2017 om 14:00 uur - BRUSSEL

De chemische sector wil kunststoffen maken uit afvalgas van de staalindustrie. Een nieuw consortium van veertien partners uit zeven landen wordt geleid door materiaalproducent Covestro.


Het inzetten van koolstofdioxide en andere afvalgassen als een nieuwe bron voor grondstoffen wordt een steeds belangrijker thema op Europees niveau. Een nieuw consortium van veertien partners uit zeven landen wordt geleid door materiaalproducent  Covestro. Zij willen nu onderzoeken hoe rookgas van de staalindustrie kan worden gebruikt om op een efficiënte en duurzame manier kunststoffen te produceren. Dit sector-overschrijdende project met de naam Carbon4PUR wordt gesubsidieerd door de Europese Unie.

 

"Samen zijn we op weg naar een cruciale innovatie: afvalgasmengsels van de staalindustrie kunnen koolstof leveren voor chemische processen en kunnen dus uiteindelijk worden gebruikt voor de productie van isolatiematerialen en coatings," zegt Markus Steilemann, in de raad van bestuur van  Covestro verantwoordelijk voor innovatie, marketing en sales. "Dit project helpt ons om onze grondstofbasis te verbreden en onze voetafdruk op het klimaat te verkleinen. Tegelijkertijd bundelen we de krachten via een samenwerking met industriële en academische partners uit heel Europa."

 

8 miljoen euro

 

Het nieuwe project staat voor een ongekende samenwerking, die start bij de bron van het afvalgas en eindigt bij de kunststofproducent. De Europese Unie ondersteunt Carbon4PUR onder toezicht van SPIRE, het Europese publiek-private partnerschap voor innovatie met betrekking tot de grondstof- en energie-efficiëntie dat mogelijk wordt gemaakt door de verwerkende industrieën. Er is ongeveer acht miljoen euro beschikbaar voor een periode van drie jaar. De industriële partners zullen deze bijdrage kracht bij zetten door middel van verdere investeringen.
Tijdens de staalproductie wordt een mengsel van koolstofdioxide en koolstofmonoxide geproduceerd. Dit project Carbon4PUR heeft tot doel deze mengsels te gebruiken voor de productie van polyolen, essentiële componenten voor polyurethaan-isolatiematerialen en -coatings, die anders worden geproduceerd uit ruwe olie.
Het proces dat nu wordt ontwikkeld, is bijzonder omdat het de stap elimineert waarbij afvalgas eerst moet worden gescheiden in verschillende afzonderlijke componenten. In plaats daarvan zal het gasmengsel nu via een chemo-katalytisch proces rechtstreeks worden omgezet in bouwstenen en halffabricaten voor polyurethanen, wat hun ecologische voetafdruk met twintig tot zestig procent kan verminderen.

 

Ideale omstandigheden

 

De ideale omstandigheden voor de start van dit industriële proefproject zijn al gevonden: in het stadje Fos-sur-Mer in Zuid-Frankrijk liggen een staalfabriek van ArcelorMittal en een productiebedrijf van Covestro naast elkaar. Het consortium van dit gasterugwinningsproject bestaat uit academische en institutionele partners zoals de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule in Aken, de Technische Universiteit Berlijn, Dechema, het Imperial College London, de universiteiten van Gent en Leiden, het Frans Commissariat à l'énergie atomique et aux énergies alternatives, het South Pole Carbon Asset Management, de Grand Port Maritime de Marseille en PNO Innovatieadvies.
Vanuit de basis in Zuid-Frankrijk zou Covestro zijn innovatieve halffabricaten kunnen leveren aan industriële partners zoals Recticel, een in België gevestigde producent van polyurethaanschuim, en aan Megara Resins, een Griekse leverancier voor de coatingindustrie.

 

Vorig jaar begon Covestro koolstofdioxide te gebruiken om een voorloper van zacht polyurethaanschuim te produceren. Dat schuim is ontworpen voor gebruik in gestoffeerde meubelen en matrassen. Ondertussen onderzoekt Covestro  bijkomende toepassingsgebieden voor grondstoffen uit koolstofdioxide.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »