KunststofenRubber.nl

Nieuwe afvalscheidingsinstallatie AVR en Afvalfonds Verpakkingen

30 oktober 2017 om 10:32 uur - ROZENBURG

Afval- en energiebedrijf AVR start met de bouw van een scheidingsinstallatie die plastics en drankenkartons uit restafval haalt. Medio 2018 zal de scheidingsinstallatie gereed zijn.


AVR  wil restafval honderd procent waardevol maken. De eerste klanten zijn de gemeenten Utrecht en Den Haag. De installatie is realiseerbaar door een partnership met het Afvalfonds Verpakkingen en wordt gebouwd door Banzo Engineering.  "Wij zien onze scheidingsinstallatie als een belangrijke volgende stap in de transitie van afval scheiden, waarbij niet de hoeveelheid maar juist de kwaliteit van gescheiden afval telt", zegt ceo Yves Luca van AVR in het bericht.

 

Bronscheiding en nascheiding  

 

In Nederland functioneren twee systemen voor het scheiden van afval die allebei nog volop in ontwikkeling zijn: bronscheiding en nascheiding. Gemeenten bepalen zelf welke manier van afval scheiden voor hen het beste werkt. Nascheiding heeft veel potentie in steden als alternatief naast bronscheiding. Door het aanbieden van nascheiding kan AVR beter aansluiten op de vraag van gemeenten en bijdragen aan recycling van kunststoffen. De teruggewonnen kunststoffen dienen als grondstof voor bijvoorbeeld nieuwe consumentengoederen, auto-onderdelen, bouwmaterialen en speelgoed. 

 

Startklaar

 

Vanaf medio 2018 haalt AVR plastic en drankpakken van de gemeenten Den Haag en Utrecht uit het restafval, binnen de lopende contracten.  In Utrecht heeft bronscheiding de voorkeur waarbij plastic, blik en pak bij huishoudens worden ingezameld via kliko's. Er zijn buurten waar dat om praktische redenen niet kan en dus wordt in Utrecht een proef gehouden met nascheiding om te onderzoeken of het afvalscheidingspercentage van deze buurten beter kan. Overigens zijn in Utrechtse wijken ook ondergrondse containers.

 

Partnership met Afvalfonds Verpakkingen

 

Het Afvalfonds Verpakkingen ziet de nascheiding van kunststof verpakkingen als een waardevolle ontwikkeling. "Je kunt de installatie selectief laten sorteren op bijvoorbeeld folie, harde plastics of vormvaste materialen met een dop. Zo weet je zeker dat je alle waardevolle materialen uit de afvalstroom haalt", aldus directeur Cees de Mol van Otterloo van Afvalfonds Verpakkingen. Omdat de scheidingsinstallatie alleen plastic verpakkingen en drankenkartons scheidt, is en blijft het van groot belang dat de consument thuis glas en papier blijft scheiden. Ook stelden het Afvalfonds Verpakkingen en AVR een innovatieagenda op met als doel steeds mooiere en sterkere kunststoffen te maken uit gebruikt plastic.

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »