KunststofenRubber.nl

Lichtgewicht dashboarddrager van Mini bekroond met SPE-Award

10 november 2017 om 12:02 uur - DETROIT

De drager van het dashboard voor de Mini Countryman van BMW is dit jaar de winnaar geworden in de categorie Body Interior van de Automotive Innovation Awards. Dit is de jaarlijkse competitie die voor de 47e keer is georganiseerd door de Society of Plastics Engineers (SPE).


Een innovatief proces in combinatie met materialen die lichtgewichtconstructie mogelijk maken en daarmee helpen het gewicht van het onderdeel met vijftien procent te verminderen ten opzichte van een massieve kunststof component.
Het onderdeel is gespuitgiet met gebruikmaking van met lange glasvezels versterkt polypropyleen (LGFPP) en een schuimproces met core-back-techniek.  In het proces wordt het materiaal in de matrijs gespoten en dat vult de matrijs helemaal. Dan opent de matrijs wat de mogelijkheid geeft voor opschuimen. Dit opschuimen vergroot de wanddikte van 1,9 naar 4,0 millimeter en dit geeft de vereiste sterkte en stevigheid aan het eindproduct  zonder gewicht toe te voegen. De oplossing met schuim en hars (Stamax van Sabic) heeft minder materiaal nodig en een kortere cyclustijd, zegt Sabic.

De Tier 1 toeleverancier is International Automotive Components (IAC) Group. De matrijsmaker is Siebenwurst.  Scott Fallon, global automotive business leader van Sabic zegt hierover:  "Deze onderscheiding is verdiend want succes met deze schuimtechniek komt niet als vanzelf.  Het ontwerpen van de matrijs en het optimaliseren van het proces vereist vakmanschap, kennis en doorzettingsvermogen van alle partijen." Sabic deed in het begin van het proces veel analyses met betrekking tot (het voorspellen van) kromtrekken. De resultaten droegen bij aan het ontwerp van het onderdeel en van de matrijs, waardoor de matrijs in één keer goed kon worden gemaakt. "Dit soort computersimulaties is normaal bij massieve kunststof onderdelen maar de betrokken industrie staat nog aan de vooravond van het ontwerpen van een simulatieprogramma voor opgeschuimde kunststof onderdelen."

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »