KunststofenRubber.nl

DSM verscherpt focus op Additive Manufacturing / 3D Printing

14 november 2017 om 15:09 uur - AMSTERDAM

DSM sloot een raamovereenkomst voor een technologiepartnership met Toyota Motorsport. De overeenkomst heeft betrekking op alle DSM-onderdelen die actief zijn in het leveren van materialen en technologie aan de automobielsector: Somos, Engineering Plastics en ook Dyneema polyethyleenvezel.

DSM heeft een nieuwe aanpak van zijn activiteiten op het gebied van Additive Manufacturing / 3D Printing aangekondigd. Door al zijn activiteiten op dit gebied binnen het cluster Materials te bundelen en een partnershipbenadering te bevorderen, zegt DSM zijn klanten een open en flexibele infrastructuur te kunnen bieden.


Dit zal klanten helpen precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen te vinden, aldus Koninklijke DSM. De nieuwe klantgerichte organisatie zal voortbouwen op de ervaring en expertise van alle bestaande bedrijfsactiviteiten van DSM op het gebied van materialen. Hierdoor worden diepgaande kennis van marktsegment-specifieke toepassingen en expertise in alle polymeer-gebaseerde AM-verwerkingstechnologieën gecombineerd.

  

Ervaring uit onderzoek

 

Na twee decennia waarin DSM zijn naam gevestigd heeft als een belangrijke speler op AM-gebied via zijn Somos-activiteiten in harsen voor stereolithografie (SLA) en digitale lichtverwerking (Digital Light Processing) zet DSM nu een geïntegreerd bedrijfsonderdeel op: DSM Additive Manufacturing. Door alle AM-activiteiten inclusief de SLA en DLP samen te brengen, biedt de onderneming zowel Fused Filament Fabrication (FFF) als ervaring uit jarenlang onderzoek naar Selective Laser Sintering (SLS), MultiJet Fusion (MJF), Ink Jet- en Binder Jet-processen.

 

Vier segmenten

 

DSM richt zich in eerste instantie specifiek op vier marktsegmenten: gezondheidszorg, transport, kleding en tools & elektronica - stuk voor stuk terreinen met geavanceerde productiemethoden en een sterk commitment aan AM. Het doel is klanten te helpen bij het vinden van precies de juiste materialen en productiesystemen voor hun toepassingen. "Somos heeft ons een diepgaand inzicht gegeven in de belangrijkste marktsegmenten en behoeften van eindklanten in het AM-segment", zegt Hugo da Silva, directeur voor Additive Manufacturing bij DSM. "We blijven belangrijke innovaties in SLA- en DLP-materialen introduceren maar dit is slechts een deel van het totale AM-plaatje. Wij willen het complete terrein bestrijken."

 

Fused Filament Fabrication  


Op dit moment zijn er hooggespannen verwachtingen rondom Fused Filament Fabrication en DSM zegt een groeiend portfolio van materialen te hebben voor deze technologie, waaronder Novamid polyamide en Arnitel thermoplastisch elastomeer. "We zijn echter van plan nog een heel eind verder te gaan, door onze innovatie-inspanningen, ondersteund door technologische partnerships en samenwerking binnen de industrie, zich ook te laten uitstrekken tot het ontwikkelen van nieuwe oplossingen voor SLS, MJF, Ink Jet en Binder Jet. We willen ook nieuwe en opkomende technologieën in AM verkennen wanneer deze uit de onderzoeksfase komen, zodat we het meest uitgebreide portfolio van oplossingen binnen de sector hebben."

 

Ecosysteem-benadering  

 

DSM Additive Manufacturing zal een sterke focus hebben op research & development en op continue innovatie, waardoor het een breder portfolio van duurzame oplossingen kan ontwikkelen. Een integraal onderdeel van de toekomststrategie van DSM op het gebied van AM is wat het bedrijf de ‘ecosysteem-benadering' noemt. Door het aangaan van partnerships en samenwerkingen als onderdeel van het fundament onder de nieuwe organisatie, kan DSM zijn klanten een open en flexibele infrastructuur bieden. "Het bieden van het juiste materiaal en het juiste platform voor specifieke toepassingen is essentieel om de acceptatie van 3D-printen in de productiesector te versnellen. Samenwerking binnen de industrie zorgt ervoor dat meer toepassingen kunnen profiteren van de grote voordelen van AM - en dit tegen een betaalbare prijs", aldus da Silva.

 

AM naar mainstream

 

"Additive Manufacturing evolueert snel van een prototype-technologie in de marge van de productiesector naar een gangbare discipline die tastbare en economisch levensvatbare voordelen biedt aan grote industriële bedrijven en uiteindelijk ook aan eindgebruikers", vindt da Silva. "Massa-individualisering en kleinschalige productie met behulp van AM zijn inmiddels een realiteit. En nu de sector verder evolueert en volwassen wordt als weerspiegeling van nieuwe, marktverstorende bedrijfsmodellen en veranderend klantgedrag, moeten wij hetzelfde doen. SLA zit in ons bloed; maar we kunnen een rol spelen in alle polymeerprinttechnologieën, we kunnen op alle terreinen presteren. Waar het om gaat, is wat het beste is voor de klant."

 

Toyota overeenkomst  

 

Binnen het ecosysteem van Additive Manufacturing is DSM al diverse samenwerkingen aangegaan, zoals de recente ‘One DSM'-raamovereenkomst voor een technologiepartnership met Toyota Motorsport, een volle dochteronderneming van de Toyota Motor Corporation. De overeenkomst heeft betrekking op alle DSM-onderdelen die actief zijn in het leveren van materialen en technologie aan de automobielsector - Somos, Engineering Plastics en ook Dyneema polyethyleenvezel met ultrahoog moleculair gewicht.
DSM heeft ook de HP Multi Jet Fusion Materials Development Kit aangeschaft om de ontwikkeling van 3D-poeder voor HP's Jet Fusion 3D-printoplossing een steun in de rug te geven. DSM zegt van plan te zijn met HP samen te werken bij de ontwikkeling van materialen en innovatieve oplossingen op de markt te brengen.

 

Op formnext 2017

 

DSM zal aanwezig zijn op formnext 2017, een belangrijke vakbeurs voor Additive Manufacturing en de volgende generatie van intelligente productieoplossingen die van 14-17 november in Frankfurt plaatsvindt. De getoonde materialen benadrukken de marktfocus van DSM voor AM op transport, medische apparatuur, gereedschappen & elektronica, en kleding. Op Stand C29 in Hal 3.0 zal DSM de volgende zaken onder de aandacht brengen:
Somos Taurus voor toepassingen onder de motorkap.
Dit is het eerste SLA-materiaal dat een combinatie van thermische weerstand, mechanische sterkte en stootbestendigheid biedt die tot nu toe alleen in AM is bereikt met behulp van technieken zoals FDM en SLS.

Novamid ID 1030-KS is het eerste materiaal voor FDM/FFF met een UL 94 V-0 classificatie wat het mogelijk maakt om UL-gecertificeerde FFD/FDM-onderdelen in kleine series te produceren voor industriële toepassingen.
Doelonderdelen zijn onder meer zekeringsdozen, laagspanningsschakelaars, elektronische behuizingen, voorschakelapparatuur, omkastingen en connectoren.

Arnitel ID 2060-HT biedt een uitstekende combinatie van hittebestendigheid (de continue gebruikstemperatuur is 150°C), bestandheid tegen chemicaliën zoals EGR-condensaat (uitlaatgasregeneratie) en mechanische eigenschappen voor veeleisende automobieltoepassingen onder de motorkap, zoals koude en hete inlaatluchtleidingen. Arnitel ID 2060-HT is eenvoudig te verwerken en kan gemakkelijk worden gelast. Dit nieuwe filament kan de ontwikkelingstijd van dergelijke motoronderdelen aanzienlijk verkorten.

________________________________________

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »