KunststofenRubber.nl

Unieke ketensamenwerking voor recycling EPS-isolatieschuim

15 november 2017 om 10:47 uur - TERNEUZEN

Het bouwbord bij de proeffabriek in Terneuzen staat er al. Op de foto de initiatiefnemers Jan Noordegraaf (midden) en Lein Tange (uiterst rechts) en verder vlnr ICL-IP-directeur Edie Engels, plantmanager van de proeffabriek Toine Janssen en Saskia Goole, toekomstig ICL-IP-directeur (foto Camile Schelstraete)

Terneuzen heeft de primeur: voor het eerst zal expanded polystyreen isolatieschuim (EPS) uit de bouw voor 99 procent wordt gerecycled. Hiervoor wordt een demo-plant gebouwd naast chemiebedrijf ICL-IP, voorheen Broomchemie. De fabriek wordt eind 2018 in bedrijf gesteld.


EPS wordt al sinds de jaren zestig in de bouw gebruikt als isolatiemateriaal. Het materiaal zit weliswaar voor langere tijd in gebouwen maar op enig moment wordt het toch bouwafval. Door renovatie en sloop zal in Europa vanaf 2020 naar verwachting zo'n tweehonderd duizend ton van dit materiaal per jaar vrijkomen. Veel ervan bevat een broomhoudende vlamvertrager die niet mag worden gerecycled. Nu de EPS-stroom uit de bouw steeds meer op gang komt, voorziet de geplande fabriek in een behoefte.

Met verbranden gaan grondstoffen verloren maar gelukkig is er een alternatief. Het Duitse Fraunhofer Instituut für Verfahrenstechnik und Verpackung ontwikkelde zo'n dertien jaar geleden samen met CreaCycle GmbH een procédé waarbij EPS wordt opgelost. Polystyreen en de broomhoudende vlamvertrager worden gescheiden. Wat overblijft, is schoon polystyreen dat probleemloos in allerlei toepassingen is te hergebruiken en de broom in de vlamvertrager wordt terug gewonnen om nieuwe vlamvertragers te kunnen produceren.

 

Samenwerking gezocht

 

In de wereld van polymerenrecycling is het uniek dat meer dan vijftig deelnemers uit de gehele waardeketen in de vorm van een coöperatie voldoende geld bijeen hebben gebracht om de proeffabriek in Terneuzen te financieren. Tijdens de bouwfase zullen de initiatiefnemers Synbra Technology en ICL zich inspannen om een ‘gesmeerd lopend inzamelsysteem' voor EPS- XPS- isolatieschuim te realiseren. Op enkele centraal gelegen plekken in binnen- en buitenland komen inzamellocaties waar het aangeleverde materiaal wordt geshredderd, gezuiverd en in elkaar geperst.

De coöperatie zoekt nu naar samenwerking in de sloop- en sorteersector om de inzameling op gang te helpen. Omdat de demo-plant zich eenvoudig laat nabouwen, verwacht men dat na een succesvolle start-up in Terneuzen ook elders in Europa soortgelijke fabrieken worden gebouwd.

 

 

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »