KunststofenRubber.nl

Biochemicaliën en bioplastics uit biomassa boost voor economie

21 november 2017 om 13:28 uur - DEVENTER

De biobased economie is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de Europese economie en werkgelegenheid. Dit stelt de Bio-Based Industries Joint Undertaking (BBI JU) na een tussentijdse evaluatie.


Dit schrijft de website  Duurzaambedrijfsleven.nl.  BBI JU is een partnerschap tussen de Europese Unie en het bedrijfsleven en investeert in de periode 2014-2020 in totaal 3,7 miljard euro in biobased innovatieprojecten. Daarvan komt 2,7 miljard euro uit private investeringen.

 

Distels

 

Het creëren van biochemicaliën en bioplastics uit biomassa verlaagt het gebruik van fossiele grondstoffen - en hiermee de CO2-uitstoot. Maar het is ook een boost voor de Europese economie in het algemeen en landbouw in het bijzonder.  Zo werkten er in 2014 al 3,3 miljoen mensen in de Europese biobased industrie, volgens BBI JU. Dit aantal zal nog verder groeien, met vierhonderd duizend extra geschoolde banen tegen het jaar 2020. Bovendien worden lokale economieën gestimuleerd omdat boeren hun inkomen zullen diversifiëren door de exploitatie van bijproducten zoals distels en vlas.

 

Pulp2value

 

Eén van de 65 innovatieprojecten met groot potentieel is het pulp2value-project. In Europa worden jaarlijks miljoenen tonnen suikerbietenpulp ingezet als diervoeding of kunstmest. Ook wordt de reststroom verwerkt tot groen gas. Maar dit genereert weinig waarde voor de landbouwsector.
Per jaar ontstaat er dertien miljoen ton suikerbietenpulp als reststroom. BBI JU voorziet nu dat de waarde hiervan met de factor vijftig kan worden verhoogd door het gebruik van biobased technologieën. Er kunnen hoogwaardige componenten uit de worden gemaakt voor toepassing in sportartikelen en in de auto- of luchtvaartindustrie.  (bron: Duurzaambedrijfsleven.nl)

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »