KunststofenRubber.nl

Organisaties willen verbod oxo-biologisch afbreekbaar kunststof

23 november 2017 om 11:57 uur - BERLIJN

Oxo-afbreekbare kunststoffen worden geproduceerd en verkocht in heel veel landen en men laat de mensen geloven dat die stoffen veilig afbreken in de natuur. Maar belangrijk bewijsmateriaal geeft aan dat oxo-biologische plastics niet veilig afbreken maar uiteenvallen in kleine stukjes, en daardoor bijdragen aan vervuiling door microplastics.


Dit meldt European Bioplastics in zijn nieuwsbrief. Het initiatief 'New Plastics Economy' van de Ellen MacArthur Foundation heeft een verklaring gepubliceerd waarin de stichting vraagt oxo-biologisch afbreekbare plastic verpakkingen te verbieden. Er zijn ongeveer honderdvijfig mede-ondertekenaars, waaronder European Bioplastics (EUBP), M&S, PepsiCo, Unilever, Veolia, British Plastics Federation Recycling Group, Gulf Petrochemicals and Chemicals Association, Packaging South Africa, World Wildlife Fund (WWF), Plymouth Marine Laboratory en tien leden van het Europees Parlement. In totaal hebben al deze honderdvijftig organisaties, inclusief toonaangevende bedrijven uit alle schakels van de kunststofketen, industriële organisaties, ngo's, wetenschappers en gekozen volksvertegenwoordigers, de oproep voor wereldwijde actie ondersteund om een groot milieurisico te vermijden.

 

Bijdragen aan vervuiling 

 

"Het beschikbare bewijs is overweldigend dat oxo-biologisch afbreekbare kunststoffen niet doen wat de producenten zeggen maar in plaats ervan bijdragen aan vervuiling met microplastics. Bovendien zijn deze stoffen niet geschikt voor efficiënt hergebruik voor de lange termijn, voor recycling of compostering, wat betekent dat ze geen onderdeel kunnen uitmaken van de circulaire economie," aldus Rob Opsomer van de Ellen MacArthur Foundation. Er worden al maatregelen genomen, vooral in Europa. Bijvoorbeeld hebben in het Verenigd Koninkrijk retailers als Tesco en Co-operative het gebruik ervan in hun plastic draagzakken stopgezet. Frankrijk heeft het gebruik van het materiaal  al in 2015 compleet verboden.

Maar oxo-biologisch afbreekbare plastics worden ook nog steeds op veel plaatsen in EU-landen, inclusief het Verenigd Koninkrijk, en wereldwijd verkocht als veilige bio-degradable. Verschillende landen in het Midden-Oosten en Afrika, inclusief de Verenigde Arabische Emiraten, Saudi-Arabië, delen van Pakistan, Jemen, Ivoorkust, Zuid-Afrika, Ghana en Togo, promoten nog steeds het gebruik van deze stoffen of hebben het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld.

 

Uit-ontwerpen 

 

Om een systeem tot stand te brengen dat werkt, steunt het initiatief New Plastics Economy van de Ellen MacArthur Foundation  samen met de ondertekenaars  innovaties die afval en vervuiling ‘uit-ontwerpen' (design out) maar de waarde van producten en materialen op peil houden in lijn met de principes van de circulaire economie. Oxo-biologische afbreekbare kunststoffen moet niet worden verward met composteerbare kunststoffen die wel tegemoet komen aan internationale normen en die op een veilige manier kunnen worden gecomposteerd.

 

Lees de volledige  verklaring

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »