KunststofenRubber.nl

Kunststofproducenten omarmen 3D-printen op Formnext

30 november 2017 om 11:36 uur - FRANKFURT

De explosieve toename van zowel het aantal exposanten (470) als bezoekers (ruim 21 duizend) op de beurs Formnext in Frankfurt onderstreept dat de maakindustrie zich zeer serieus oriënteert op 3D-printen. Drie keer is scheepsrecht want de derde editie van Formnext is een succes waar menig beursorganisator alleen maar van kan dromen.


De afgelopen 2017-editie van Formnext groeide naar twee hallen (bijna tenminste) en trok zestig procent meer bezoekers dan de vorige keer. En de Benelux ontwikkelt zich steeds nadrukkelijker tot een 3D-printregio. Vanuit België waren er dit keer negen partijen die meededen, waaronder Flam3D dat in totaal meer dan zeventig Vlaamse partijen in deze markt vertegenwoordigt. Vanuit Nederland stonden er zeventien exposanten.

 

Kunststof

 

Op Formnext ging veel aandacht uit naar 3D-metaalprinten maar dit neemt niet weg dat er ook op het vlak van 3D-printen met kunststoffen veel ontwikkelingen zijn. DSM bundelt al zijn 3D-printactiviteiten in het nieuwe bedrijfsonderdeel DSM Additive Manufacturing. Men wil naast het bestaande filament zoals Novamid (polyamide) en Arnitel (thermoplastisch elastomeer) nog andere kunststoffen voor 3D-printen ontwikkelen. Hierbij richt het bedrijf de aandacht ook op andere technieken, zoals lasersinteren en de nieuwe printtechniek van HP. DSM is ook recentelijk toegetreden tot het innovatieplatform dat nieuwe materialen voor de multi-jet fusiontechniek van HP ontwikkelt. "Additive Manufacturing evolueert snel van een prototype-technologie in de marge van de productiesector naar een gangbare discipline die tastbare en economisch levensvatbare voordelen biedt aan grote industriële bedrijven en uiteindelijk ook aan eindgebruikers", zegt Hugo da Silva van DSM Additive Manufacturing. "Massa-individualisering en kleinschalige productie met behulp van AM zijn inmiddels een realiteit."

 

Sabic: toepassingen zijn reëel

 

Ook materiaalfabrikant  Sabic zet in op 3D-printen. "De technologie en de toepassingen zijn vandaag de dag reëel", vindt Kieth Cox, business manager bij Sabic. Het chemieconcern wil meehelpen 3D-printen naar productietoepassingen te brengen. Deze expansie zal volgens hem worden gestimuleerd door de OEM's die om veel meer verschillende materialen gaan vragen. En een van de nieuwe materialen die Sabic op Formnext aankondigde, is Thermocomp, geschikt voor het printen van zeer grote onderdelen. Het gaat hier om een versterkte compound, gebaseerd op een van de vier amorfe harsen van Sabic. Deze materialen zijn geschikt voor de BAAM 3D-printer waarmee enkele jaren geleden op de IMTS in Chicago de Strati-auto is geprint. Voor de verschillende filamenten ziet hij toepassingen in het printen van onder meer componenten voor de luchtvaart. "Ik denk dat Fused Deposition Modeling (FDM) zeker de capaciteiten heeft om er een industrieel 3D-printproces van te maken."

 

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »