KunststofenRubber.nl

Nederlandse NIOZ krijgt 2 mln voor onderzoek micro-plastics in zee

05 december 2017 om 13:20 uur - DEN BURG

NIOZ: Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Onderzoeker Helge Niemann kreeg twee miljoen euro voor zijn onderzoek

Wetenschapper Helge Niemann van Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee ontvangt een beurs van twee miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad voor een studie naar de afbraak van micro-plastics in de oceaan.


Hoe breken micro-organismen plastic af in de oceaan? Er is weinig bekend over dit belangrijke proces, terwijl grote hoeveelheden plastic in de oceanen verdwijnen en een bedreiging vormen voor het leven. Welke factoren een belangrijke rol spelen bij microbiële afbraak van plastic zijn grotendeels onbekend. Marien wetenschapper Helge Niemann van NIOZ ontving deze week een beurs van twee miljoen euro van de Europese Onderzoeksraad (ERC) om uit te zoeken hoe microbiële afbraak van kunststoffen in de oceaan werkt.

 

Microbiële afbraak

 

Met de nog altijd toenemende vraag naar plastics, komen steeds meer kunststoffen in zee terecht. Plastics zijn synthetisch en dus vrij nieuwe en ongewone bestanddelen in het marine ecosysteem. Er zijn aanwijzingen dat sommige micro-organismen plastics kunnen afbreken. "We weten in feite niet hoe lang plastics overleven in de oceaan en hoeveel plastic er wordt afgebroken door micro-organismen", aldus Niemann. "Hoewel veel mensen denken dat plastic in de oceaan onveranderd blijft, is dat zeker niet het geval. Ik wil weten hoe de microbiële afbraak werkt in de waterkolom en in het sediment. Welke micro-organismen voeden zich met plastic? En welke milieuomstandigheden beheersen dit raadselachtige proces?"

 

Voeden met plastic

 

Niemann zal een nieuwe onderzoeksgroep samenstellen bij het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee. De komende vijf jaren voert de groep binnen het VORTEX-project experimenten uit waarbij micro-organismen gevoed worden met 'isotopisch gelabelde micro-plastics', ofwel, kunststoffen waarin de reguliere koolstofatomen zijn uitgewisseld met de zware koolstofisotoop. Micro-organismen die zich voeden met plastic zullen die zware koolstof opnemen en verteren. "De afdeling Marine Microbiologie en Biogeochemie van het NIOZ heeft zeer gevoelige apparatuur om de zware koolstof in afbraakproducten en diagnostische moleculen te vinden zoals vet-biomarkers en dna", aldus Niemann uit over het 'stabiele-isotopenonderzoek' dat hem in staat stelt plastic-etende micro-organismen te identificeren en te meten hoe snel ze het plastic verteren. "Ik hoop dat dit tot een doorbraak zal leiden in onze kennis over de afbraak van micro-plastics in de oceaan."

 

Extreem belangrijk

 

De jury noemde het voorstel van Niemann 'een zeer ambitieus project met goed doordachte experimenten en uiterst belangrijke milieu-implicaties voor de toekomst'. Niemann's eerste onderzoeksresultaten zijn veelbelovend. Het blijkt dat plastics zowel in zuurstofrijke als zuurstofarme sedimenten kunnen worden afgebroken. Met de ERC-beurs kan hij zijn onderzoek naar de microbiële afbraak van plastics voorzetten in het isotopenlaboratorium van het NIOZ en eveneens veldwerkexperimenten uitvoeren in warme en koude oceaanprovincies. Niemann verruilde onlangs zijn werkplek in Zwitserland voor het Nederlandse NIOZ. "Het VORTEX-project versnelt de start van mijn onderzoeksgroep op Texel en maakt het mogelijk grensverleggend onderzoek te doen naar belangrijke milieukwesties die de oceanen beïnvloeden."

 

2 miljoen van de 630 miljoen

 

Deze week maakte de Europese Onderzoeksraad alle nieuwe onderzoeksbeurzen bekend en de beurzen gingen naar 329 wetenschappers in Europa. De subsidies, met in totaal een waarde van 630 miljoen euro, zijn onderdeel van 'Horizon 2020 programma' van Europa en zijn bedoeld voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek. Behalve Niemann kregen in Nederland 24 andere wetenschappers van universiteiten en onderzoeksinstituten een ERC-beurs. Deze bijdragen worden steeds belangrijker voor Nederlandse wetenschappers aangezien subsidies voor fundamenteel onderzoek in Nederland de laatste jaren zijn gedaald. (bron: NIOZ.nl)

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »