KunststofenRubber.nl

Deventer Open Innovation Center open voor start-ups in chemtech

09 januari 2018 om 14:15 uur - DEVENTER

In Deventer wordt dit jaar een open innovatiecentrum geopend voor startende, innovatieve bedrijven in de chemische sector. De basis is de R&D-faciliteit van AkzoNobel in Deventer.


AkzoNobel Speciality Chemicals, Gemeente Deventer, Herstructureringsmaatschappij Overijssel en Provincie Overijssel investeren samen 25 miljoen euro in het Deventer Open Innovation Center (DOIC). Met de investering wordt de R&D-faciliteit van AkzoNobel in Deventer een middelpunt voor open innovatie in chemie en technologie (chemtech). Het centrum wil zich positioneren als 'the place to go' in Europa voor de meest veeleisende chemtech.

 

Chemtech start-ups

Jonge bedrijven kunnen samen met AkzoNobel nieuwe toepassingen en producten in de chemie ontwikkelen en opschalen. Bovendien krijgen bedrijven, kennisinstellingen, ondernemers, investeerders en studenten toegang tot een groot kennis- en bedrijvennetwerk en speciale onderzoeksfaciliteiten. Voorbeelden van de faciliteiten zijn het unieke veiligheidslaboratorium, het analytische lab en proeffabrieken met mogelijkheden om de productie op te schalen."Deze internationale hotspot biedt laagdrempelige toegang tot kennis en faciliteiten die voor veel bedrijven, start-ups en studenten normaliter niet toegankelijk zijn. Dit geeft hen de stimulans om te innoveren en nieuwe producten en processen op de markt te brengen",  zegt Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel.Tegen het einde van 2015 wil men onderdak bieden aan zo'n driehonderd kennisintensieve medewerkers en vijftig gebruikers uit de training- en educatiesector. Dit getal houdt geen rekening met de 315 medewerkers van AkzoNobel.

 

Open innovatie

Peter Nieuwenhuizen is de global RD&I-directeur van AkzoNobel Specialty Chemicals.  Hij denkt dat open innovatie een essentieel onderdeel is van de strategie van specialty chemicals om de groei- en duurzaamheidsdoelstellingen te halen. "Door kennisuitwisseling komen wij en andere bedrijven, start-ups en kennisinstellingen samen sneller tot baanbrekende chemtech-innovaties en nieuwe toepassingen." Het centrum wordt breed ondersteund door onder meer de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) en de Topsector Chemie. Bovendien hebben de eerste startende ondernemingen, Exxfire en Ahrma Holding, al besloten om zich in het centrum te vestigen.

 

De partijen zoeken nog naar een definitieve naam voor het centrum, dat nu de werknaam DOIC gebruikt. Naar verwachting wordt begin dit jaar een naam bekendgemaakt. ()bronnen: AkzoNobel / duurzaambedrijfsleven.nl)

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »