KunststofenRubber.nl

95 tot 99 procent zuiverheid kunststofrecycling met MDS

16 januari 2018 om 10:03 uur - BIDDINGHUIZEN

Recycling van kunststoffen komt tot een steeds hogere zuiverheid, onder meer via de MDS-techniek plus kleurscheiding

Urban Mining Corp gebruikt de MDS-techniek om hoogwaardige grondstoffen uit plastic afval te produceren. Een demo-installatie, waarin magnetische vloeistof verschillende soorten plastic scheidt, draait inmiddels. Nu nog de vervolgtechniek: het scheiden op kleur.


De demo-installatie bij Van Werven in Biddinghuizen scheidt tienduizend plastic flakes per seconde via Magnetic Density Separation (MDS). Deze techniek is het resultaat van vijf jaar onderzoek door de TU Delft. Jaap Vandehoek, een van de directeuren van Urban Mining Corp., zegt op de website van Duurzaambedrijfsleven dat de kunststoffen in een bad met magnetische vloeistof op soortelijk gewicht worden gesorteerd. De verschillende soorten drijven vervolgens uit elkaar en worden in gescheiden stromen afgevoerd. Door dit precieze selecteren benadert de kwaliteit van het gerecyclede product die van nieuw plastic.

 

Hoge zuiverheid

De techniek is ontwikkeld door de TU Delft en de installatie werd in 2016 gebouwd, mede gefinancierd door het Nationaal Groenfonds. Na een korte opstartfase produceert de machine nu monostromen met een hoge zuiverheid. De precisie ligt tussen de 95 en 99 procent, aldus Vandehoek. De zuiverheid van de gescheiden stromen is hoger dan bij traditionele recyclingtechniek waarbij plastic wordt gerecycled op basis van objectsortering maar een object bestaat altijd uit verschillende polymeren. Voor betere recycling moet er een systeem zijn waarbij een object tot eenzelfde type toepassing gerecycled wordt, redeneert Vandehoek. Een shampoofles is nu bijvoorbeeld van PE, de dop van PP en het label is weer wat anders. Hierdoor ontstaat bij traditionele recycling een niet-zuivere stroom. "Om kunststofrecycling naar een hoger niveau te tillen moet er een systeem zijn waarbij een object tot eenzelfde type toepassing kan worden gerecycled", stelt Vandehoek. Dat kan door het scheiden op polymeertype met magnetisme via de MDS-installatie. Een vervolgstap daarop is het scheiden op kleur, omdat bij het samen verwerken van verschillende kleuren een grijze/zwarte stroom ontstaat. Momenteel wordt een prototype gebouwd om op kleur te kunnen scheiden via een op sensoren gebaseerde techniek waarbij waterstralen worden gebruikt in plaats van luchtstralen. Momenteel worden er diverse batches getest in het laboratorium van de TU Delft. Vandehoek verwacht dat er binnen een half jaar tijd voor het eerst materiaal in verwerkt zal kunnen worden. Zodra de unit volledig operationeel is kan die vervolgens aan de MDS-installatie worden gekoppeld.

 

Opschaling

Er is ruime belangstelling voor de MDS-installatie. Urban Mining Corp zegt in gesprek te zijn, bijvoorbeeld met de regio's rond Amsterdam en Rotterdam. Een installatie kan een bevolking van 450 duizend mensen bedienen. "We kunnen natuurlijk groter maar we willen aansluiten bij de circulariteit dus we willen niet te veel slepen met het afval."  Het bedrijf is van plan om ook een eigen was- en maallijn te bouwen zodat het ook zelf flakes kan maken. Die lijnen worden in 2018 gebouwd.
Urban Mining Corp heeft ook internationale ambities. Zodra het bedrijf beschikt over de was- en maallijn kan de MDS-installatie als een totaallijn overal ter wereld worden neergezet waarmee het mogelijk is de problematiek lokaal aan te pakken. http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/

 

Zie ook: Van Werven kunststofrecycling finalist Circular Award 2018

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »