KunststofenRubber.nl

Toekomstvisie verduurzamen kunststof verpakkingen gepresenteerd

16 januari 2018 om 17:19 uur - DEN HAAG

V.l.n.r. Theo Stijnen (Plastics Europe Nederland), Jur Zandbergen (NRK Verpakkingen), Suzanne Kröger (Groenlinks), Erik Ziengs (VVD), Joan Hanegraaf (NRK Verpakkingen) en Jessica van Eijs (D66).

PlasticsEurope Nederland en de NRK Verpakkingen hebben vandaag hun toekomstvisie ten aanzien van het verduurzamen van de kunststofverpakkingsketen aangeboden aan de Tweede Kamerleden Van Eijs (D66), Kröger (Groenlinks) en Ziengs (VVD).


In het Materiaalverduurzamingsplan, opgesteld in samenwerking met Berenschot en Partners for Innovation, beschrijven de kunststofproducerende en -verwerkende industrie de initiatieven die zij de komende jaren zullen uitrollen om verpakkingen verder te verduurzamen. Verder is er een palet aan maatregelen geschetst die de verpakkende industrie kan nemen ten aanzien van  de door hen toegepaste verpakkingen. Het plan heeft daarom het karakter van een routekaart die de branches ondersteunt bij de uitwerking van hun duurzaamheidsplannen. 

 

Optimaliseren prestaties

Bij verduurzaming is niet alleen de recycleerbaarheid van de kunststof verpakking van belang, maar gaat het vooral om de optimalisering van de prestaties van de verpakking, zoals het voorkomen van voedselbederf, uitval door schade en in het faciliteren van transport en opslag. De verpakking beschermt niet alleen de inhoud, maar garandeert ook de veiligheid en hygiëne van het verpakte product. Het betreft veelal lichte en compacte verpakkingen die het aantal vervoersbewegingen en daarmee de CO2-uitstoot reduceren. Door het verder verduurzamen van verpakkingen en hun prestaties, leveren we een bijdrage aan de vermindering van de milieudruk, de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare grondstoffen en verbeteren we het systeem van inzamelen en recycling.

 

Vijf richtingen

De routekaart beschrijft de vijf richtingen, waarmee de verdere verduurzaming kan worden gerealiseerd: Reduce, Re-use, Recycle, Redesign en Renew. Gelijktijdig werken aan deze richtingen, door middel van kleine stapjes en voortdurende innovatie, maakt dat succesvolle veranderingen gerealiseerd kunnen worden, aldus de organisaties. Coördinatie en stimulering zijn cruciaal om deze veranderingen gaande te houden en de juiste richting te geven.

 

Alle ketenpartijen  

PlasticsEurope Nederland en de NRK Verpakkingen onderstrepen de voorwaarde dat alle ketenpartijen een actieve rol moeten spelen in de verduurzaming van de product- en verpakkingscirkel om de ingezette innovatieroutes verder te intensiveren. Zij zullen daarom de  ketenpartijen benaderen voor verdere ondersteuning in de uitwerking van hierop gerichte activiteiten. Ook gaan zij een jaarlijks programma van kernactiviteiten uitwerken en in onderlinge samenwerking de voortgang hiervan monitoren en bijsturen.

 

Het volledige Materiaalverduurzamingsplan is te vinden op www.rethinkplastics.nl/routekaart.

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »