KunststofenRubber.nl

Vrijwilligheid kunststofindustrie moet leiden naar circulariteit

16 januari 2018 om 17:00 uur - BRUSSEL

PlasticsEurope, de associatie van plasticfabrikanten, presenteert een pakket ‘vrijwillige initiatieven' voor de kunststofindustrie dat op termijn moet leiden naar een volledig circulair Europa.


PlasticsEurope zegt de door de Europese Commissie gepubliceerde 'Plastics Strategy' te verwelkomen en in deze context publiceert PlasticsEurope zijn ‘Plastics 2030 - Voluntary Commitment'. Dit commitment betreft een reeks van ambitieuze doelstellingen en initiatieven die de bijdrage van de kunststofindustrie vertegenwoordigt in de transitie naar een volledig circulair en grondstofefficiënt Europa. Maar het is dus allemaal wel vrijwillig.

 

Het is tijd

De verbintenis is gericht op het vergroten van hergebruik en recycling, op het voorkomen van lekkage van kunststof naar het milieu en op het versnellen van een efficiënte inzet van hulpbronnen en grondstoffen. "Het overwinnen van de barrières vereist moed, innovatie en concrete acties", zegt voorzitter Daniele Ferrari van PlasticsEurope in het bericht. "In de geest hiervan hebben we Plastics 2030 opgesteld omdat het tijd is de basis te versterken voor een betere toekomst voor de komende generaties."

 

Hergebruik en recycling

De Europese kunststofproducenten zetten zich in voor een hoge mate van hergebruik en recycling van kunststof verpakkingen en men heeft de ambitie om tegen 2030 op dit vlak een score van zestig procent te bereiken. Die score zal vervolgens moeten leiden tot het bereiken van honderd procent hergebruik, recycling en/of herstel van alle kunststofverpakkingen in de EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland rond het jaar 2040. PlasticsEurope zegt de samenwerking en inspanningen binnen de waardeketen en met de overheid te versterken en te vergroten om steeds duurzamere oplossingen voor kunststoffen te vinden. De organisatie heeft al een aantal Europese platforms (waaronder ECVM, PCEP en Styrenics Circular Solutions) opgericht om de innovatie op het gebied van efficiëntere chemische en mechanische recycling te versnellen.

 

Plastics in het milieu

Een andere pijler van Plastics 2030 is het verder ontwikkelen van activiteiten die zijn gericht op het voorkomen van lekkage van kunststoffen naar het milieu. ‘PlasticsEurope zal doorgaan met het opzetten van educatieve projecten in de lidstaten om het bewustzijn van duurzaam consumentengedrag te vergroten. Het industrieprogramma Operation Clean Sweep zal verder worden uitgerold om daarmee verlies van kunststof pellets in de industrie te voorkomen. De organisatie richt zich op de hele waardeketen, inclusief transport en logistiek. En tenslotte zegt PlasticsEurope nieuw onderzoek te zullen lanceren om de kennis te vergroten en om de meest voorkomende bronnen van plastic afval in het mariene milieu te identificeren - om daar vervolgens geschikte oplossingen voor te vinden.

 

Efficiëntie inzet grondstof

De inspanningen zullen worden uitgebreid met aanvullende acties om de grondstofefficiëntie voor kunststoffen te verbeteren en innovatie te versnellen. Dit houdt in:


1. Verder onderzoek naar alternatieve grondstoffen;
2. Frequentere updates van milieuprestatie-analyses
3. Publicatie uitgebreide data m.b.t. afvalstromen;
4. Richtlijnen ecologisch ontwerp kunststofverpakkingen;
5. Standaardisatie van industriële best-practices.

 

Halverwege dit jaar zal PlasticsEurope concrete actieplannen en prestatie-indicatoren opstellen die gebruikt gaan worden om de verwezenlijking van deze doelstellingen te evalueren. Bovendien wordt vanaf 2019 jaarlijks een voortgangsrapport gepubliceerd.

 

Zie Voluntary Commitments.

 

Specifiek voor Nederland hebben NRK-Verpakkingen en PlasticsEurope Nederland de circulaire initiatieven van de kunststofverpakkingsindustrie uitgewerkt in het ‘Materiaalverduurzamingsplan Kunststof Verpakkingen'. Dit plan is op 16 januari gepresenteerd.  www.rethinkplastics.nl/routekaart

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »