KunststofenRubber.nl

Zes Europese kunststoforganisaties: 50% afvalrecycling in 2040

17 januari 2018 om 11:20 uur - BRUSSEL

Zes Europese kunststoforganisaties gaan zogenoemde circulariteitplatforms vormen met als doel rond het jaar 2 040 vijftig procent recycling van plastic afval te kunnen realiseren en zeventig procent van kunststof verpakkingen. Dit zal de recycling van plastic producten in Europa aanjagen en de hoeveelheden afval aanzienlijk reduceren.


Plastics Recyclers Europe (PRE), Petcore Europe, de European Carpet and Rug Association (ECRA), het  Polyolefin Circularity Platform (PCEP Europe), de European Plastics Converters (EuPC) en VinylPlus hebben zich gecommitteerd aan een samenstel  van vrijwillige afspraken om de bestaande kunststofrecyclingactiviteiten uit te breiden en om extra circulariteitplatforms tot stand te brengen die zijn geïnspireerd op de goede voorbeelden van VinylPlus en Petcore Europe.

 

Immense taak 

De transitie naar een meer circulaire economie is een immense taak waarvoor betrokkenheid en toewijding nodig is, plus concrete acties van alle betrokken partijen. De echte industriële transformatie kan alleen maar ontstaan door grote betrokkenheid van de kunststofverwerkende industrie, gesteund door alle betrokkenen in de complete kunststofwaardeketen. Afzonderlijke acties zullen niet het verschil maken. De realisering van ambitieuze duurzaamheidsdoelen is ook afhankelijk van de ondersteuning door nationale overheden en de Europese wetgeving, aldus de zes organisaties in een gezamenlijk bericht.

 

Zestig duizend bedrijven 

Het doel van de verschillende circulariteitsplatforms en hun vrijwillige commitments is om gezamenlijke doelen en acties  te ontwikkelen voor de sector die zo groot maar ook zo gefragmenteerd is als de Europese kunststofindustrie, die meer dan zestig duizend bedrijven (vooral mkb's)  bevat. Het extreem ambitieuze doel is vijftig procent recycling en hergebruik van plastic afval en zeventig procent recycling en hergebruik van kunststof verpakkingen. Dit kan alleen maar worden gerealiseerd door platforms die de gehele waardeketen bevatten, te beginnen bij de producenten van grondstoffen, via de designers, de verwerkers, de inzamelaars en de recyclers tot en met de merkeigenaren.

 

De doelen zijn opgenomen in het document  ‘The European Plastics Industry Circular Economy Voluntary Commitments. Towards 50% Plastics Waste Recycling'. Additionele maatregelen zullen in de nabije toekomst worden ontwikkeld.  (www.pcep.eu)

 

Zie ook de vrijwillige commitments van PlasticsEurope (de kunststoffabrikanten)

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »