KunststofenRubber.nl

Turfcord hoefijzer van elastomeer vervangt stalen exemplaar

01 februari 2018 om 13:46 uur - HANNOVER

ContiTech werkte samen met Turfcord en ontwikkelde hoefbeschermers uit elastomeer die aan de hoef worden gelijmd en die de traditionele metalen hoefijzers kunnen vervangen

ContiTech heeft gewerkt met Turfcord (innovatie in paardensport) om een nieuw type hoefbescherming gereed te krijgen voor productie. De uiteindelijke oplossing won de ‘Innovation Pferd Award' op de Duitse tentoonstelling Paard & Jacht.


Het nieuwe product gaat het werk van de hoefsmid  rigoureus veranderen, voorspelt ContiTech.  In tegenstelling tot andere op elastomeer gebaseerde hoefbeschermers, blijft Turfcord tot wel acht weken met de hoef verbonden, in plaats van dat het een tijdelijke oplossing is. Hij is ook anders dan een standaard hoefijzer zoals dat al duizend jaar wordt gebruikt. Door het hoge gewicht van het materiaal verandert het traditionele hoefijzer de gang van het dier en de stijve bescherming maakt dat de hoef geen dempende werking meer heeft. Tegelijkertijd verlaagt een hoefijzer de  paslengte van het dier met zo'n tien procent. Nog een nadeel is het feit dat het ijzer direct op de hoef wordt gespijkerd. Dit is arbeidsintensief voor de hoefsmid maar het geeft ook stress aan het paard. De spijkers beschadigen de hoornlaag op de hoef en dit hindert gezonde groei van de hoef in de zes tot acht weken voordat  het hoefijzer is versleten, zo meldt ConiTech.

 

Zonder de nadelen

"Het was voor ons belangrijk een alternatief te ontwikkelen dat langdurige bescherming geeft aan paardenhoeven zonder al deze nadelen", zegt Erich Buschmann van Turfcord.  De training workshop van Continental  in Korbach heeft jarenlang assistentie verleend aan Turfcord  ten behoeve van de ontwikkeling.  De nieuwe hoefbeschermers  worden geproduceerd door ContiTech  op zijn locatie nabij Hannover. "Met onze ervaring met de productie van elastomeren, zijn we in staat geweest het product te optimaliseren om het gereed te krijgen voor productie", meldt Kai Frühauf, baas van ContiTech Vibration Control.

 

Met lijm

De 'hoefrubbers' van Turfcord zijn beschikbaar in twee modellen en in twaalf maten voor de voor- en achterbenen. De hoefsmid kan de beschermers bij de reguliere bekapping van de hoeven aanbrengen met een speciale lijm.  Om te kunnen bekappen kan de hoefbeschermer worden verwijderd met een nijptang en na het bekappen en vijlen van de hoef weer worden aangebracht met lijm.  Het vermoeiende werk van het vastmaken met spijkers kan volledig achterwege blijven wat vooral ook plezierig is voor het paard. De bescherming kan zes tot acht weken blijven zitten. Het materiaal is licht en het absorbeert schokken, wat de belasting van de benen van het dier verlaagt, aldus Buschmann.

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »