KunststofenRubber.nl

NKC: ‘Spelen materialen wel een rol in het klimaatprobleem?'

05 februari 2018 om 12:40 uur - STEENWIJK

Bijzonder hoogleraar industriële chemie Alle Bruggink zal op het Nationaal Kunststof Congres het debat over de materialen van de toekomst met een paar prikkelende stellingen op gang brengen. Kunnen wij rustig verder met het bestaande palet aan materialen op basis van aardolie wanneer de energie hoofdzakelijk uit zon, wind en water komt?


Bruggink zal op 5 april in Steenwijk spreken over de vraag of materialen eigenlijk wel een rol spelen in het klimaatprobleem. En of het opruimen van de plastic soep eenvoudiger kan worden als (duurzame) energie weer heel goedkoop is.  Waarom kunnen we  gemengd kunststofafval eigenlijk niet net zo gemakkelijk katalytisch kraken als aardolie? Of moeten we voor alle kunststoffen een materialenpaspoort ontwikkelen met vergaande verantwoordelijkheden voor eigendom en hergebruik?

 

Onderscheid consument  

En dan de consument: kan die onderscheid te maken tussen fossiel of biobased en tegelijk ook nog rekening houden met al dan niet afbreekbaar, composteerbaar of eenvoudig te hergebruiken. Is dat niet veel te ingewikkeld? En hoe gaan we het begrip circulair invullen?   Waar blijven de materialen waarbij het eerste leven functioneel is voor het tweede?

 

Alle Bruggink

Na een carrière als bijzonder hoogleraar industriële chemie aan de RU Nijmegen en  in de chemie voor medicijnen bij DSM, met grote nationale research projecten en technologie transfers naar landen als Brazilië, India en China, heeft Alle Bruggink (1944) zich gestort op de ontwikkeling van de biobased economy (BBE) voor Nederland. De centrale vraag van het ministerie van Economische Zaken als opdrachtgever was daarbij hoe de maatschappij moet worden ingericht als de olie op is, met name wat betreft chemische producten en materialen. De strategische inzichten en prikkelende visies van Bruggink hebben op verschillende bijeenkomsten en conferenties geleid tot geanimeerde discussies en veel publiciteit. Bruggink schreef ook de boeken ‘Groene Groei, naar de maatschappij van 2040' en ‘More with Less'.

 

http://www.biobasedpress.eu/  

http://www.precisioneconmy.com/ 

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »