KunststofenRubber.nl

Eigen productie bioplastics in hydrolysecontainer Orgaworld

14 februari 2018 om 11:21 uur - LELYSTAD

De reactor is door Orgaworld geopend, samen met de betrokken wethouders van de Flevo-gemeenten en de partners Paques en TU Delft.

Orgaworld, een dochteronderneming van Renewi, heeft op de locatie in Lelystad een hydrolysecontainer in gebruik genomen. Hiermee gaat de recycler de volgende stap zetten in de eigen productie van bioplastics uit groente, fruit en tuinafval (gft).


Met de nieuwe container bouwt de recycler voort op de eerder behaalde resultaten, waarbij op basis van percolaat uit de huidige gft-vergisting, het eerste PHA (polyhydroxyalkanoaat) is geproduceerd, de basis voor de productie van bioplastics.

 

Gesloten kringloop

 

Deze nieuwe pilotinstallatie maakt het mogelijk direct de benodigde vetzuren uit organische afvalstromen zoals het gft dat Orgaworld in Lelystad verwerkt, te produceren. "Het proces draait op dit moment op vier parallel geschakelde mini-reactoren die om de beurt worden ververst. Dit resulteert in een semi-continu proces", aldus directeur Klaas van den Berg van Orgaworld. "Het gft wordt gedurende dit proces continu besproeid met warm percolaat wat hoge concentraties bacteriën oplevert. Bacteriën die het gft afbreken tot suikers, aminozuren, vetten en andere micro-organismen die vervolgens zullen fermenteren tot de gewenste vetzuren.  In het laatste stadium zetten andersoortige bacteriën de gerealiseerde vetzuren om in PHA, oftewel een volledig biologisch afbreekbare plastic."

 

Recyclebare afvalzakken

 

Het doel van het proces is de realisatie van een zo hoog mogelijke concentratie vetzuren gecombineerd met een zo hoog mogelijke opbrengst PHA per kilogram gft-afval.  Van den Berg: "Het streven vanuit Orgaworld hierin is te zorgen voor een gesloten kringloop waarbij de verworven bio-plastics weer worden gebruikt in de productie van bijvoorbeeld recyclebare afvalzakken voor het inzamelen van keuken- en groenafval. Uiteindelijk komt deze dan weer terug in ons eigen verwerkingsproces wat de keten rond maakt.  Afval bestaat niet."  Orgaworld verwacht nog drie tot vijf jaar tijd nodig voor de ontwikkeling naar een volledig commercieel proces.

 

Studenten in Innovation Center

 

De reactor is geplaatst op de Orgaworld-locatie in Lelystad en maakt onderdeel uit van het zogenaamde Lelystad Innovation Center. Dit is een speciaal ingerichte plek op het terrein die continu in ontwikkeling is en waar jong talent de kans krijgt om de circulaire economie in de praktijk te ervaren. Binnen dit center heeft Orgaworld al veel studenten uit binnen- en buitenland mogen begeleiden. Orgaworld is een belangrijke verwerker van organische afvalstromen en zegt met zelfontwikkelde technieken en oplossingen wereldwijd voorop te lopen in het omzetten van gft-afval naar zowel groene energie als naar biobased producten.

 

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »