KunststofenRubber.nl

´Hybride pelletizer helpt bij biobased kunststoffen'

16 februari 2018 om 11:01 uur - AMERSFOORT

De verwerking van biobased kunststoffen stelt specifieke eisen aan productiefaciliteiten. Biobased kunststoffen vertonen verschillende eigenschappen met betrekking tot dichtheid, viscositeit, waterabsorptie, smelttemperatuur en benodigde koelmethoden en daarmee kan het verwerken van verschillende WPC's (wood-plastic compounds) een behoorlijke uitdaging zijn.


Dit constateert Rob van Buitenen die met zijn bedrijf SPS Solutions onder meer het merk Econ vertegenwoordigt in de Benelux. Om de productie van een breed scala aan verschillende biobased compounds mogelijk te maken, biedt  machinefabrikant Econ de hybride pelletizer type EWA aan op basis van lucht- en onderwatergranulering. Hiermee is het mogelijk uit twee koelmethoden te kiezen, afhankelijk van het te verwerken compound. Bovendien profiteren operators van de vele mogelijkheden met slechts één enkel systeem. "Deze pelletizer is geschikt voor capaciteiten tot 750 kilogram per uur voor thermoplastische polymeren en 600 kilogram per uur  voor biobased compounds zoals PLA, PHA en WPC. De pelletizer is voor beide toepassingen hetzelfde, ongeacht of het materiaal wordt getransporteerd en gekoeld door lucht of door water", aldus Van Buitenen.  

 

Thermisch geïsoleerde die-plate

 

De hybride pelletizer van Econ bestaat uit de gepatenteerde thermisch geïsoleerde die-plate, een rotor met snijmessen en twee granuleerkamers (één voor water en één voor lucht). Hiermee kan je een breed scala aan materialen verwerken, aldus Van Buitenen. Verandering van het transport en van de koeling van lucht naar water gaat door eenvoudige ombouw van de granuleerkamer, dit duurt twintig tot dertig minuten.  De besturing is zo geprogrammeerd dat de overgang van lucht- naar onderwatergranulering en andersom plug-and-play is."

 

Energiebesparing en minder productverlies

 

De thermisch geïsoleerde die-plate biedt voordelen in het verwerken van biobased compounds en polymeren. De warmtebalansregeling in de die-plate is cruciaal voor een succesvolle granulering, weet Van Buitenen. "Als de warmteoverdracht te groot is, kunnen bepaalde nozzles bevriezen. Een nauwere doorgang in de nozzle leidt tot een hogere smeltdruk, wat opnieuw kan resulteren in een slechtere kwaliteit van pellets en dan moet de productie worden gestopt en weer gestart. Het  thermische karakter van de Econ pelletizers heeft bovendien het voordeel dat tot zeventig procent van de warmtecapaciteit kan worden bespaard. Aangezien de warmte-energie niet in het proceswater terechtkomt, hoef je ook geen energie uit het proceswater te onttrekken."

 

Van Buitenen claimt ook nog vijftig tot zeventig procent minder productverlies tijdens de productiestart. Een water-bypasskanaal, zoals vereist bij conventionele installaties, is niet nodig. Ook het verlies van het product en recycling van off-spec zijn verwaarloosbaar, zo zegt hij.

 

Video

 

rob@SPSsolutions.nl

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »