PP-coating: warmte-isolatie Golf van Mexico

Geplaatst op 01 januari 2001 om 00:00 uur
PP-coating: warmte-isolatie Golf van Mexico
Borealis heeft Borcoat polypropeen-materialen ontwikkeld die warmte-isolatie bieden voor de vloeilijnen en de risers van het in diep water gelegen Thunder Horse Field.


Dit project in de Golf van Mexico maakt gebruik van het grootste half-onderwater productieplatform van BP ter wereld. De pijpleidingen van het Thunder Horse Field, geschikt voor transport van 250.000 vaten per dag, vormden een technische uitdaging.

Op onderzeese diepte van 2.200 meter worden de pijpleidingen blootgesteld aan hoge externe druk, lage temperaturen en olietemperaturen van 132°C. In dergelijk diep water is gewone schuimisolatie geen oplossing, omdat het onder de waterdruk bezwijkt en de thermische eigenschappen verloren gaan.

De eerste laag van het 7-lagensysteem is een smeltlaag van exoxyprimer, de resterende 6 lagen zijn gemaakt van diverse Borcoatproducten. Bij een van deze producten voegt Thermotite bijvoorbeeld glasbollen toe tijdens het extrusieproces om een syntactisch polymeer te creëren. De syntactische polymeerlaag ageert als warmtebarrière en als warmte-isolatie op de risers. Foto: Borealis.

 
© KunststofenRubber.nl