Reis om de wereld op kunststof lagers

Geplaatst op 19 juli 2014 om 08:34 uur
Reis om de wereld op kunststof lagers
Reis om de wereld op kunststof lagers
Sinds januari van dit jaar is een met kunststof glijlagers uitgeruste kleine auto van kunststofspecialist igus op reis door vier continenten en over drie oceanen, door woestijnen, sneeuw en tropische hitte. Met deze rit wil igus het potentieel en de belastbaarheid van zijn kunststoffen voor bewegende toepassingen demonstreren.

Dit jaar bestaat igus vijftig jaar en het iglidur glijlagermateriaal dertig jaar. Om dit te vieren heeft het bedrijf in samenwerking met de 'Fachhochschule Köln' een kleine auto op wereldreis gestuurd. De afgelopen vijf maanden werd 16.000 kilometer afgelegd in India, China, Korea en Taiwan.

 

Op het programma staan nog ritten van duizenden kilometers in Japan, Brazilië en de VS. Op 15 oktober zal de auto op het fabrieksterrein van igus in Keulen arriveren voor de viering van het vijftigjarig bestaan, waarna de tour wordt voortgezet in Europa.

 

igus produceert 45 verschillende iglidur-materialen voor glijlagers in auto's. Eeé op de twee iglidur-glijlagers van igus wordt in auto's gemonteerd. De lagers hebben geen externe smering met oliën en vetten nodig. De gespuitgiete glijlagers kunnen flexibel worden aangepast aan ieder lagerpunt.

 

In de 'iglidur on tour' auto werden in totaal 56 metalen lagers vervangen door tribologisch geoptimaliseerde kunststoflagers. Hiervoor zijn gedeeltelijk speciale oplossingen ontworpen en van halffabricaten vervaardigd. Vervangen zijn onder andere lagers in het rempedaal, de ruitenwissers, raamkrukken, handrem, stoelconsole, startgenerator en smoorklep.

 

Tot nu toe heeft de auto alle belastingen doorstaan. Alle ritten door woestijnen, over bergpassen, door regenwouden en in de megasteden in Azië zijn met goed gevolg afgelegd. De temperaturen liepen op tot boven de 30 graden bij een extreme luchtvochtigheid.

 

www.igus.de

www.elcee.nl

 

 
© KunststofenRubber.nl