Slechts 100 bedrijven veroorzaken 70% uitstoot broeikasgas

Geplaatst op 02 augustus 2017 om 09:58 uur
Slechts 100 bedrijven veroorzaken 70% uitstoot broeikasgas
Ruim zeventig procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de afgelopen drie decennia blijkt afkomstig te zijn van slechts honderd bedrijven. Dit rapporteert het Carbon Disclosure Project.

De 25 allergrootste vervuilers samen zijn al verantwoordelijk voor meer dan de helft van de broeikasgasemissies sinds 1988. De grootste vervuilers zijn de kolenindustrie onder de hoede van de Chinese overheid, het Russisch Gazprom en Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Maar ook ExxonMobil, Shell, BP en Chevron behoren tot de uitstootkampioenen. De kolenindustrie van China is met een aandeel van ruim veertien procent van de wereldwijde uitstoot met stip de nummer 1. Saudi Aramco en Gazprom volgen met respectievelijk 4,5 en 3,9 procent op de tweede en derde plaats.

 

4 graden in plaats van 2

 

Het rapport stelt dat wanneer de uitstoot van broeikasgassen blijft groeien zoals die in de afgelopen decennia groeide, de temperatuur op aarde zal stijgen met maar liefst 4 graden Celsius, twee keer zoveel als de bovengrens van 2 graden die werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

 

Technisch directeur Pedro Faria van Carbon Majors Database schrijft in het rapport: "Het is niet ons doel bedrijven te schande te maken maar om transparantie te bieden. Slechts honderd bedrijven spelen een cruciale rol in het probleem. Het is logisch dat zij ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen voor de oplossing." (bronnen: Daily Mail / Duurzaambedrijfsleven.nl)  

 
© KunststofenRubber.nl