Deens biohars in top 5 van Postcode Lottery Green Challenge

Geplaatst op 17 augustus 2017 om 09:53 uur
Deens biohars in top 5 van Postcode Lottery Green Challenge
Een snelle zonneauto, een mobiele kiosk met zonnepanelen en een methode om uit landbouwafval biohars te halen. Dat zijn drie van de vijf finalisten voor de Postcode Lottery Green Challenge. Zij krijgen elk honderd duizend euro en de uiteindelijke winnaar krijgt op 14 september nog een half miljoen.

De Deense start-up Pond  heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars te mixen met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten. De biohars kan zonder probleem in bestaande machines worden gebruikt, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn en biedt een volwaardig en duurzaam alternatief voor bestaande kunststoftoepassingen zoals luiers, meubels, windmolenwieken en kledingknopen.

EarthEnable levert vloeren van lokale, natuurlijke materialen die worden afgedicht met plantaardige olie. Met deze innovatie verbeteren zij het leven van de allerarmsten. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen namelijk nog op een zandvloer: veelal een broedplaats voor parasieten en ziektes. Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief maar die zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable bieden een goedkope, groene oplossing. De vloeren zijn 75 procent goedkoper dan cement en de CO2-uitstoot ligt 90 procent lager.

De Eindhovense start-up Lightyear  kreeg de gewonnen ton eerder deze week uitgereikt door Beau van Erven Dorens, in een uitzending van RTL Summer Night. Hun volledig door zonne-energie vierwielaangedreven zonneauto, de Lightyear One, heeft een actieradius van achthonderd kilometer en een topsnelheid van 180 km/u. De geïntegreerde zonnecellen in de dak voorzien het voertuig van elektriciteit, waardoor de auto niet afhankelijk is van een infrastructuur van oplaadpunten.

 

 
© KunststofenRubber.nl