'Kleine kreeftjes vergroten milieuschade van oceaanplastics'

Geplaatst op 15 december 2017 om 11:37 uur
'Kleine kreeftjes vergroten milieuschade van oceaanplastics'
Onderzoekers van de Engelse Universiteit van Plymouth hebben ontdekt dat de kwelderspringer (Orchestia Gammarellus, een vlo-kreeftje van zo'n vijftien millimeter) plastic afval afbreekt en daarmee helaas microplastics verder verspreidt in het milieu.

Plastic verwoest kwetsbare ecosystemen en bedreigt het zeeleven. Biologisch niet afbreekbaar plastic valt in de loop van de tijd steeds verder uit elkaar en komt in de voedselketen terecht -  met desastreuze gevolgen.

 

Kreeft versnippert

Tot overmaat van ramp krijgt de vervuiling nu als het ware hulp van een klein kreeftje dat het plastic afval versnippert en als gevolg daarvan bijdraagt aan de verspreiding van kleine plastic delen en het probleem verergert. Wetenschappers van de Universiteit van Plymouth ontdekten dat het kreeftje een gewone plastic zak kan omzetten in ongeveer 1,75 miljoen microscopische fragmenten. De diertjes veranderen een plastic zak in plastic deeltjes van 0,3 tot 5 millimeter en daar zit niemand op te wachten want de oceanen en zeeën herbergen naar schatting al vijftig duizend miljard microplastic deeltjes. Het schaaldiertje Orchestia Gammarellus is beter bekend als de kwelderspringer, het is een vlo-kreeftje dat in het hele Atlantische kustgebied voorkomt en maximaal 18 millimeter groot wordt. Overigens wijzen de onderzoekers op de mogelijkheid dat misschien niet alleen dit kreeftje plastic versnippert maar dat mogelijk ook andere organismen plastic afval kunnen verkleinen.

 

Meer slecht nieuws  

Maar er is meer slecht nieuws. De studie die onlangs in het vakblad Marine Pollution Bulletin verscheen, toont namelijk ook aan dat kwelderspringers plastic zakken vier keer zo snel versnipperen wanneer die zakken zijn bedekt met biofilm, een laag van micro-organismen die bij elkaar worden gehouden door hun eigen slijm.  Net als veel andere zeedieren worden de schaaldiertjes aangetrokken door plastic zakken. Ze trekken en scheuren aan de zakken en consumeren uiteindelijk de flarden als voedsel - dit blijkt uit residuen die de onderzoekers in hun uitwerpselen aantroffen. Het blijkt daarbij niet van belang te zijn of het plastic wel of niet biologisch afbreekbaar is want de kwelderspringer eet beide.

 

Acht miljoen ton per jaar

Jaarlijks produceren we ongeveer honderdtwintig miljoen ton wegwerpplastic, waarvan zo'n acht miljoen ton in zee belandt. Daarna komt het in zeeschildpadden, zeevogels en vissen. Er zijn ook al walvissen aangespoeld met meer plastic in hun magen dan voedsel. Veel supermarkten en winkels hebben de gratis plastic tassen inmiddels in de ban gedaan maar deze maatregel is zeker niet voldoende om de catastrofe af te wenden. "Plastic vormt al een ernstige bedreiging voor de mariene flora en fauna. Deze studie toont nu aan hoe sommige zee-organismen bijdragen aan de verspreiding van het plastic", zegt hoogleraar Richard Thompson van de faculteit mariene biologie aan de Engelse Plymouth University.

 

(bronnen Plymouth University / www.businessinsider.nl/)

 

 
© KunststofenRubber.nl