KunststofenRubber.nl

Plastic weg zoekt partners

13 juli 2015 om 14:45 uur - Amersfoort

VolkerWessels wil duurzame wegen van gerecycled plastic maken. Het concept hiervoor, PlasticRoad genaamd, is ontwikkeld door wegenbouwer KWS Infra, onderdeel van VolkerWessels.


“Plastic biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van huidige wegconstructies, zowel bij de aanleg als het onderhoud ervan”, aldus Rolf Mars, directeur van KWS Infra.

 

“De potentie van het concept is enorm. Op dit moment zijn we op zoek naar partners die samen met ons een pilot willen uitvoeren. Naast fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, denken we dan aan de recyclebranche, universiteiten en andere kennisinstellingen.”

 

Cradle-to-cradle

Het concept van PlasticRoad sluit goed aan bij ontwikkelingen als cradle-to-cradle en The Ocean Cleanup; het initiatief om de zeeën ‘plasticsoep’- vrij te maken.

 

Gerecyclede kunststof wordt verwerkt tot prefab-wegdelen, die in z’n geheel worden aangebracht. Door de prefab-productie kan niet alleen de kwaliteit (stroefheid, waterafvoer, etc.) beter gegarandeerd worden, wegen kunnen ook veel sneller aangelegd worden.

 

Eerste

“Voor zo ver bekend zijn wij hiermee de eerste in de wereld”, aldus Mars. “PlasticRoad is bovendien een vrijwel onderhoudsvrij product. Het is ongevoelig voor corrosie en weersinvloeden. Zo kan het met gemak temperaturen van -40 tot +80 graden celcius aan en is het veel beter bestand tegen chemische aantastingen. We schatten in dat de levensduur van wegen verdrievoudigd kan worden.”

 

Draagkracht

Een groot voordeel van PlasticRoad is de holle constructie die eenvoudig op een zandondergrond te plaatsen is. Andere elementen als verkeerslussen, meetapparatuur en aansluitingen voor lichtmasten zijn daardoor gemakkelijk prefab te integreren.

 

Nog belangrijker is echter dat de holle ruimte in de weg ook benut kan worden als bijvoorbeeld waterberging of goot voor kabels en leidingen. Mars: “Door het lichte gewicht is de aanleg niet alleen eenvoudiger, maar wordt daardoor ook ideaal voor minder draagkrachtige ondergrond. Dan heb je het toch al snel over de helft van Nederland.”

 

Partners gezocht

Een planning voor de aanleg van een eerste plastic weg kan KWS Infra nog niet geven. Mars: “De potentie van het concept is enorm. Op dit moment zijn we op zoek naar partners die samen met ons een pilot willen uitvoeren. Naast fabrikanten uit de plastic- en kunststofindustrie, denken we dan aan de recyclebranche, universiteiten en andere kennisinstellingen.”

 

Rotterdam

De gemeente Rotterdam heeft zich reeds gemeld voor een proefplaatsing. “Wij staan erg positief tegenover de ontwikkelingen rondom PlasticRoad”, aldus Jaap Peters van het Ingenieursbureau van de gemeente. “Rotterdam is een stad die open staat voor experimenten en innovatieve toepassingen in de praktijk. Zodoende hebben we ook een testruimte (Lab op Straat) beschikbaar, waar een innovatie als deze kan worden getest.”

 

Focus op ...

Agenda

23 juni 2020

[UITGESTELD] Empack 2020

Empack is als verpakkingsvakbeurs uitgegroeid tot de grootste van de Benelux.

1 september 2020, Rheda-Wiedenbrueck, Duitsland

KUTENO - Kunststofftechnik Nord

Experts from a wide range of industries meet at KUTENO to get comprehensive information on machines,...

1 september 2020, Utrecht

Technishow/ESEF Maakindustrie 2020

Traditiegetrouw wordt TechniShow gelijktijdig met ESEF Maakindustrie georganiseerd. ESEF Maakindustrie is...

Meer agendapunten »