KunststofenRubber.nl

13-17 oktober op de Fakuma: spuitgietmachines van Engel

29 september 2015 om 11:34 uur

Productiecel met volelektrische ENGEL e-motion. (foto Engel)

Behuizing voor thermische schakelaar. (foto MMS)

Injectienaaldhouders met breekpunt. (foto Engel)

Het motto van Engel op de Fakuma is 'Meer dan een machine', waarmee het bedrijf wil zeggen dat automatisering, procestechniek, procesoptimalisering en dienstverlening integraal deel uitmaken van het spuitgietproces. Het bedrijf toont de productie van toepassingen voor de auto-industrie, technisch spuitgieten, teletronica, verpakkingen en de medische sector. Gedemonstreerd wordt hoe het maximale uit machine en productiecellen kan worden gehaald dankzij intelligente componenten en netwerken.


De stand van Engel zal geheel zijn ingericht als 'slimme fabriek' die is gebaseerd op drie kernelementen: slimme machines, slimme productie en slimme service. Tijdens de beurs worden alle machinegegevens verzameld op een centrale computer en verwerkt door het ENGEL e-factory MES systeem.

 

Auto's

Samen met HIB Trim Part Solutins (Bruchsal, Duitsland) en andere partners heeft Engel een methode ontwikkeld voor de economische productie van decoratieve elementen met echt houtfineer. Met de ENGEL clearmelt techniek wordt het fineer in één stap achterspoten met een thermoplast en gecoat met transparant polyurethaan. Basis van de productiecel is een ENGEL duo 3550/650 combi M spuitgietmachine met roterende plaat.

 

Technisch spuitgieten

Het meercomponentenspuitgieten met vloeibaar siliconenrubber neemt toe. Hiervoor is een geïntegreerd spuitgietproces nodig dat thermoplasten en siliconenrubber in met elkaar verbindt. Samen met Schneegans Freudenberg Silicon (Losenstein, Oostenrijk) zal Engel een membraan uit glasvezelversterkt polyamide en vloeibaar siliconenrubber spuitgieten. De spuitgietmachine is een ENGEL victory 200H/60L/140 combi met geïntegreerde ENGEL viper 40 lineaire robot. De matrijs heeft 8+8 vormholtes.

 

Teletronica

Voor het eerst toont Engel op de Fakuma een geïntegreerd volautomatisch proces voor de productie van metaal/kunststof behuizingen voor thermische schakelaars. De kern van de productiecel is een ENGEL insert 60V/35 verticale machine. Andere onderdelen zijn een afwikkelaar voor strips, twee persmodules, een module voor het tappen van schroefdraad, kwaliteitscontrole en lasermarkeren. Thermische schakelaars worden onder andere gebruikt voor het bewaken van elektrische motoren in auto's of huishoudelijke apparaten. 

 

Verpakkingen

Op de Fakuma zal een volelektrische ENGEL e-motion 440/160 potten met een inhoud van 155 ml spuitgieten met een matrijs met 4 vormholtes. De potten hebben een geïntegreerde afdichting. De productiecel is voorzien van geïntegreerde in-mould labelling. De cyclustijd ligt onder de 3 seconden en de inspuitsnelheid is meer dan 500 mm per seconde.

 

Medisch

Een volelektrische trekstangloze ENGEL e-motion 170/80 zal naaldhouders spuitgieten voor 1 ml injectienaalden. De matrijs heeft 16 vormholtes. De polystyreen onderdelen wegen 0,08 gram hebben een vooraf bepaald breekpunt, waardoor het onmogelijk is de eenmalige injectienaalden nogmaals te gebruiken. Vooral in opkomende landen is dit een belangrijk veiligheidsaspect.

 

www.engelglobal.com

 

ENGEL op de Fakuma 2015: Hal A5, stand A5-5204


 

 

 

Focus op ...

Agenda

11 september 2024, Brussel

Compounding World Expo Europe

Europe's focused exhibition for plastics additives and compounding

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

3 oktober 2024, Den Bosch

AM for Production

Tijdens AM for Production ontmoet je AM machinebouwers, componentleveranciers, grondstofleveranciers,...

Meer agendapunten »