KunststofenRubber.nl

Engel weet groei verder door te zetten

07 juni 2016 om 13:48 uur - Schwertberg

In het boekjaar 2015-2016 heeft Engel zijn omzet opnieuw weten te verhogen. De Oostenrijkse onderneming boekte wereldwijd een omzet van 1,25 miljard euro. Engel verwacht dit lopende boekjaar verdere groei. De orderboeken zijn goed gevuld, zo meldt de onderneming.


Het bedrijf heeft in alle regio's en op alle gebieden goed gepresteerd. "We hebben in Europa onze marktpositie kunnen vasthouden in de regio's Azië en Noord-Amerika hebben we ons marktaandeel verder kunnen uitbreiden", aldus directeur Christoph Steger van de Engel Holding. Hoewel de groei in totaal iets afzwakt en in enkele landen zelfs terugloopt, rekent Engel voor het boekjaar 2016-2017 in het totaal opnieuw op een goede orderinname.  Volgens Steger zijn de aanjagers van innovatie vooral de Europese markten en dan met name Duitsland. "Maar ook in Azië en Amerika leveren wij steeds meer maatwerkoplossingen voor veeleisend spuitgietwerk. Behalve om de  spuitgietmachine gaat het ook om de automatisering, de procestechnologie en voor een deel ook de tooling."

 

Hogere kwaliteit Azië

De belangrijkste groeimarkt voor Engel is Azië ondanks het feit dat de groei in China, de grootste markt, terugloopt. De trend naar een hogere kwaliteit zorgt ook in Azië voor een hogere kostendruk en de veranderende eisen van de samenlevingen maken het op steeds meer gebieden noodzakelijk te investeren in hightech en automatisering.  Engel zegt hiervan te profiteren.  "Elektromobiliteit staat in de belangstelling en ook in Azië werken onderzoeksinstituten meer en meer met innovatieve composieten.  In onze technologiecentra voor lichtgewichtcomposieten werken we samen met onze klanten aan het ontwikkelen van economisch verantwoorde  verwerkingsmethoden voor nieuwe materialen", zegt Stefan Engleder. Hij is bij Engel Holding verantwoordelijk voor Techniek en Productie.  Maar niet alleen in de auto-industrie is lichtgewicht materiaal een aanjager van innovatie. Ook in de branche van consumentenelektronica zouden lichte composieten meer worden ingezet om de producten steeds dunner en lichter te maken.  De industrie van teletronics is na de automotive  de grootste omzetgenerator  voor Engel in Azië.  Engel zegt veel werk te hebben voor de volelektrische holmloze e-motion TL spuitgietmachine. "We hebben in de markt van optische precisie-onderdelen voet aan wal gekregen. We hebben al verschillende keren gewonnen van concurrenten  uit Japan, die tot dusver de markt altijd domineerden", aldus Engleder.  Het Oostenrijkse bedrijf is al sinds 1986 gevestigd in Hongkong en is et bedrijf zegt veel  de enige West-Europese spuitgietmachinebouwer die in meerdere fabrieken in Azië machines produceert voor lokale markten.
 

Noord-Amerika

Behalve Azië is Noord-Amerika een van de meest dynamsiche markten van de wereld. De auto-onderdelenmarkt en de consumptieve bestedingen bevinden zich op een hoog niveau. Bovendien wordt het deels sterk verouderde machinepark gemoderniseerd en met behulp van moderne technologie weer concurrerend gemaakt. Engel gaat ervan uit dat het ‘zeer goede investeringsklimaat verder aanhoudt'.  De centra van de booming automobielindustrie bevindt zich in het zuidoosten van de VS en in de regio Detroit. Engel is samenwerkingspartner in twee technologiecentra daar ter plekke, namelijk bij SA Engineering en bij Hi-Tech Mold & Engineering.  In beide bedrijven staan machines van Engel. De mogelijkheden zijn groot want de grootste ter beschikking staande duo-machines hebben een sluitkracht van 35 duizend kN.

 

Technisch, medisch, verpakkingen
In Noord-Amerika profiteren alle business-units van Engel van de omstandigheden. In de sector van technical moulding  zijn er veel speelgoedfabrikanten die hun productie terughalen uit Azië. Dit vereist een moderniseren van het machinepark en Engel zegt hiervan te profiteren. In de verpakkingswereld is er ook sprake van vervangingsinvesteringen omdat de efficiëntie van de spuitgietmachines omhoog moet.  Hoogwaardige verpakkingen vragen ook een hoge mate van precisie van die machines.  En voor de afdeling medisch is Noord-Amerika van bijzonder grote betekenis. Om te beginnen gaat het om de grootste markt van de wereld voor medisch-technische producten.  Anderzijds  zijn de VS naast Europa ook de grootse aanjagers van innovatie en deze branche.  In Europa kon Engel in het boekjeer 2015-2016 zijn hoge marktaandeel vasthouden en in het onderdeel packaging  zelfs verder uitbouwen.

Duitsland is als voorheen de markt met de grootste omzet. Maar niet alle machines die in Duitsland worden besteld, blijven ook in Duitsland. Vaak zijn zij bestemd voor buitenlandse vestigingen van Duitse klanten van Engel.

 

 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »