KunststofenRubber.nl

Formcard matje van LTTP bioplastic repareert alles

10 juni 2016 om 10:13 uur - LONDEN

De Formcard is een soort creditcard om mee te knutselen of spullen mee te repareren. De Engelsman Peter Marigold bedacht dat het handig zou zijn LTTP bioplastic in de vorm van een 'reparatiematje' voor thuisgebruik op de markt te brengen.


Met heet water wordt de Formcard zacht en vervormbaar, waarna je er van alles van kunt maken. Nadat het plastic is afgekoeld, wordt sterk als nylon. Niet tevreden met het resultaat? Pak er heet water bij en begin opnieuw. Het gebruikte bioplastic is ook geschikt voor reparaties. In hete toestand blijft het aan andere plastics plakken, zonder lijm.

 

De Formcard is een idee van de Londense ontwerper Peter Marigold. Hij lanceerde zijn kaartje op het crowdfunding platform Kickstarter en het werd meteen een succes. Binnen een dag haalde hij de beoogde 3,5 duizend Engelse ponden op en niet veel later hadden meer dan tweeduizend mensen in totaal ruim 25 duizend pond toegezegd.  Inmiddels gaat de verkoop via Indiegogo waar meer dan vijfduizend mensen al voor ruim 120 duizend pond aan Formcards hebben besteld.

 

Het geheim van de card ligt in het 'lage-temperatuur-thermoplastische plastic' ofwel LTTP. Dat is een relatief nieuw soort dat bij veel lagere temperaturen te verwerken is dan het plastic waar gewoonlijk kratten, emmers, buizen en nog veel meer producten van worden gemaakt. Peter Marigold bedacht hoe handig het zou zijn als je deze kunststoffen gewoon thuis zou kunnen toepassen. Maar het zinde hem niet dat LTTP in de vorm van korrels uit de plasticfabriek komt. Marigolds idee om het materiaal in de vorm van een kaartje aan te bieden is even simpel als doeltreffend. Bovendien ontwikkelde hij samen met chemiebedrijven een op zetmeel gebaseerd LTTP-bioplastic met non-toxische kleurstoffen, in alle opzichten veilig voor thuisgebruik. Het ontwikkelen duurde twee jaar. (bron: VNCI Chemie Nieuwsbrief)

 

www.formcard.com

 

 

 

 

Reacties (1)

Foutje:
De link http://www.fromcard.co/ klopt niet.
Het moet http://www.formcard.co/ zijn.
Geen dank!
Mathijs de Jongh, 15 juni 2016 10:34
 

Focus op ...

Agenda

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

Meer agendapunten »