KunststofenRubber.nl

Ford werkt samen met tequila-fabrikant Cuervo voor biocomposiet

26 juli 2016 om 11:05 uur

Ford werkt samen met tequilaproducent Jose Cuervo door de vezels van de agaveplant te gebruiken voor de productie van biomaterialen

Ford werkt samen met Jose Cuervo, de wereldmarktleider voor de productie van tequila. Ford maakt een biocomposiet voor bepaalde auto-onderdelen uit vezels van de agave tequilana.


Ford wil uit resten van de agaveplant, die in dit geval wordt gebruikt voor de productie van de alcoholische drank tequila, lichtgewicht voertuigcomponenten fabriceren. De vezels van de agave zijn bij de tequilaproductie een restproduct maar volgens Ford zijn er veelbelovende mogelijkheden voor het gebruik ervan in het interieur van auto's en voor kabelbomen, klimaatregelingscomponenten of opbergvakken. Behalve de gerealiseerde gewichtsbesparing wordt het aantal onderdelen dat uit fossiele grondstof wordt gemaakt hierdoor kleiner.

 

Acht biomaterialen  

De samenwerking met Jose Cuervo is het nieuwste voorbeeld van de keuze van Ford voor biomaterialen. De fabrikant is al in het jaar 2000 begonnen met onderzoek naar duurzame materialen, bijvoorbeeld met sisalvezels, een andere soort van de agave. Ford zegt inmiddels acht verschillende biomaterialen in zijn auto's te gebruiken, namelijk sojaschuim,  ricinusolie (wonderolie), tarwestro, kenaf-vezels, cellulose, hout, kokosvezels en rijstkorrelvlies.
Bij de productie van de tequila worden bestanddelen van de plant na de oogst geroosterd, aansluitend haalt de fabrikant de sappen uit de plant om die te destilleren. Tot dusver gebruikte Jose Cuervo een klein deel van de resterende vezels als compost voor zijn akkers en een ander klein deel ging naar lokale artiesten en ambachtslieden om er bijvoorbeeld kunstobjecten of papier van te maken. De samenwerking tussen Ford en Jose Cuervo gaat nu opleveren dat uit de plantvezels milieuvriendelijke onderdelen voor auto's worden geproduceerd.

 

Vijf miljard ton biomassa 

Volgens opgave van de Verenigde Naties ontstaat er per jaar wereldwijd ongeveer vijf miljard ton biomassa in de vorm van afval en agrarische bijproducten. Biomassa laat zich vaak relatief eenvoudig en goedkoop verwerken maar het potentieel ervan wordt tot dusver maar mondjesmaat gebruikt.

 

Focus op ...

Agenda

10 april 2024, Amsterdam

European Thermoforming Conference 2024

The European Thermoforming Conference is run specifically for the thermoforming industry and is organised...

11 april 2024, Ede

Eriks Experience Day

De Eriks Experience Day in Ede gaat over aandrijftechniek en kunststoffen. Samen met A-merk fabrikanten...

15 april 2024, Düsseldorf

Tube

Trade fair for the tube industry

Meer agendapunten »