KunststofenRubber.nl

Plastic wegen door samenwerking KWS, Wavin en Total

21 oktober 2016 om 09:00 uur - HARDENBERG

Dochterbedrijf KWS van VolkerWessels heeft samen met Wavin en Total een samenwerking aangekondigd om de kunststof weg te gaan ontwikkelen. Het is een concept voor de aanleg van meer duurzame kunststof wegen die asfalt zouden moeten vervangen.


Het concept PlasticRoad werd in 2015 voor het eerst geïntroduceerd door KWS. Het gaat om gerecycled plastic dat wordt omgezet in lichtgewicht modules die hol zijn. Door de holtes heen kunnen kabels en leidingen worden aangelegd en bovendien dient het als drainage voor overtollig water. De vooraf gefabriceerde units zullen gemakkelijk zijn te transporteren, te assembleren en te onderhouden. Het lagere gewicht betekent dat de weg ongevoeliger zal zijn voor bodemdaling. Het doel is een weg te maken die een kleinere ecologische voetafdruk heeft dan traditionele wegen hebben. Als de elementen het einde van hun levenscyclus bereiken kunnen ze vervolgens worden gerecycled.

 

Prototypes

Anne Koudstaal en Simon Jorritsma zijn investeerders in de weg. "Samen met Wavin en Total hebben we nu een zee aan kennis en ervaring en aan bronnen. Nu kunnen we concrete stappen zetten bij de ontwikkeling van de PlasticRoad. We denken de eerste prototypen klaar te hebben eind 2017."

Directeur Jan Willem Viets van Wavin Nederland vindt dat de deelname van zijn bedrijf aan dit project past bij de strategie van Wavin om innovatieve kunststof oplossingen aan te bieden aan de bouwwereld. "Dit is een grote kans om een nieuwe weg te ontwikkelen in samenwerking met andere marktleiders in de business."


Polymeren

Xavier Bontemps is de baas van de business unit polymeren van Total. "We zijn blij te kunnen deelnemen aan dit project en onze ervaring op het gebied van polymeren en recyclingprocessen te kunnen delen. Deze overeenkomst loopt mooi samen met ons commitment om hernieuwbare en recyclebare materialen te gebruiken om de CO2-voetafdruk te verlagen in de markten die wij bedienen."

 

Wavin is Europa's grootste leverancier van plastic buizen voor de distributie van gas en water, voor het management van vervuild water en van regenwater en voor verwarming en koeling van gebouwen. Wavin is een  dochteronderneming van Mexichem.   

 

 

Focus op ...

Agenda

13 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechniek

Kennis maken met de verschillende rubbersoorten, hun eigenschappen. grondstoffen, verwerkingstechnieken...

20 januari 2020, Deventer

Inleiding Rubbertechnologie

22 januari 2020, Brussel

Future of Polyolefins Summit

Meer agendapunten »