KunststofenRubber.nl

Nieuwe recycling met nanodeeltjes levert ‘eeuwige PET-fles'

28 oktober 2016 om 16:00 uur - UTRECHT

Directeur Tonnis Hooghoudt (m) van Ioniqa neemt de prijs 'Accenture Innovation Award 2016' in ontvangst.

De Nederlandse start-up Ioniqa Technologies heeft een recyclingproces met nanodeeltjes voor PET-kunststoffen ontwikkeld. Het bedrijf werd op 28 oktober tot winnaar uitgeroepen van de Circular Economy Award 2016 in de categorie circular economy. Al in 2017 gaat het bedrijf aan de slag met een commerciële recyclingfabriek met een capaciteit van tienduizend ton.


Ioniqa gebruikt in zijn recyclingproces nanodeeltjes die vervuilingen zoals kleurstoffen uit vloeibaar gemaakte polyesters filteren. Volgens directeur Tonnis Hooghoudt is zijn proces twee keer circulair omdat ook de magnetische nanodeeltjes eenvoudig opnieuw zijn te gebruiken. "We zijn in staat al het gebruikte plastic dat nu de aarde vervuilt om te zetten in zuivere grondstof", beweert Hooghoudt. "Het is nog niet eerder vertoond om dat op een betaalbare manier te doen, met dezelfde kwaliteit als virgin-plastic. Voor de productie van PET-flessen kan de oliekraan dicht."

 "We richten ons met name op laagwaardig gekleurd plastic. Met onze magnetische nanodeeltjes kunnen we daaraan de kleur onttrekken. Dit is waar de markt naar op zoek is." Dankzij het vernieuwende recyclingproces is omslachtige kleursortering van polyesterkleding en PET-producten niet meer nodig. Ioniqa smelt alles in een keer om en haalt daarna alle verontreinigingen uit de vloeibare fractie. Hierna blijft zuiver polyester over dat direct geschikt is voor nieuwe frisdrankflessen en synthetisch textiel. "We hebben de eeuwige PET-fles ontdekt. We stappen uit de afvalketen."

 

Werking aangetoond

In een kleine proeffabriek heeft Ioniqa de werking van zijn technologie aangetoond. De chemie werkt, nu moet men schaalgrootte hebben. In een nieuwe demonstratiefabriek in Rotterdam gaat de start-up binnenkort met duizend liter tegelijk de technologie optimaliseren voor de volgende stap. In 2017 volgt dan een commerciële recyclingfabriek, met een jaarcapaciteit van tienduizend ton, zo meldt duurzaambedrijfsleven.nl.

 

Briljant   

De circulaire oplossing voor PET-polyester  van Ioniqa in Eindhoven  won de  Accenture Innovation Award 2016 in de category Circular Economy  op vrijdag 28 oktober 2016. De jury motioveerde de uitverkiezing onder meer door het volgende: "Een van de grootste uitdagingen in de wereld is het plastic afval en hoe we dat behandelen. Ioniqa heeft een briljante innovatieve technologie ontwikkeld en daarmee de oplossing voor het recyclen van alle PET-plastics. We hebben deze winnaar ook geselecteerd omdat we denken dat deze award de vercommercialisering een duw in de rug kan geven en de exposure wereldwijd kan aanjagen."

 

Virgin-kwaliteit

Ioniqa bedacht het Magnetic Smart Process  om allerlei soorten gekleurd PET-polyester afval terug te veranderen in  ruw materiaal van virgin-kwaliteit dat zowel qua kwaliteit als prijs kan concurreren met op aardolie gebaseerde PET. Met de nieuwe techniek vond Ioniqa een winstgevende oplossing voor bijna een kwart van al het plastic afval in de wereld. Het is een techniek die het mogelijk maakt PET-polyester terug te brengen in een duurzame circulaire industriële keten. 

Elk jaar eindigt meer dan vijftig miljoen ton op olie gebaseerde PET-kunststof in  verbrandingsovens, op stortplaatsen en in zee.  Slechts tien procent van het post-consumer PET-afval wordt ingezameld en eventueel mechanisch verwerkt tot een recyclaat. De ‘Magnetic Smart Recycling' maakt het mogelijk alle soorten en kleuren PET-polysterafval te upcyclen  tegen een concurrerende prijs.

 

Cleantech 

Ioniqa Technologies is een zogenoemde cleantech start-up die in 2009 is opgericht en zich specialiseert in de ontwikkeling van magnetic smart processes, waartoe behoren de magnetic smart materials en de separation processes. Het bedrijf is een spin-off ven de TU/e en het Dutch Polymer Institute (DPI) in Eindhoven.  Accenture geeft met de Innovation Awards bedrijven en organisaties de erkenning die zij verdienen, aldus het organisatieadviesbureau. Bij de award gaat het om innovatieve concepten in Nederland die korter dan drie jaar geleden zijn gelanceerd en die buitengewoon goed presteren op het vlak van innovatie of duurzaamheid.

 

http://www.accenture.com/.

http://www.ioniqa.nl/

 

 

Focus op ...

Agenda

10 september 2019, Messe Stuttgart

Composites Europe vakbeurs en conferentie

Europese vakbeurs en conferentie over vezelversterkte kunststoffen. De conferentie valt dit jaar samen...

17 september 2019, Evenementenhal Hardenberg

TIV 2019

Technisch Industriële Vakbeurs voor eindbeslissers als eindgebruikers in de maakindustrie.

25 september 2019, Koningshof Veldhoven

Kunststoffen 2019

De jaarlijkse Nederlandse beurs voor de wereld van kunststof en rubber. Gratis toegang via www...

Meer agendapunten »