KunststofenRubber.nl

Chinese BanBao sneller met biobased steentjes dan Lego

23 januari 2017 om 10:43 uur - NOORDEN

Het Chinese bedrijf BanBao brengt biobased speelgoedbouwsteentjes op basis van suikerriet. De ‘duurzame versie van Lego' zal starten met de productie van de steentjes in Nederland. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van het bedrijf Biopromotions dat verantwoordelijk wordt voor de productie voor Europa en Amerika.


De nieuwe productlijn is ontwikkeld in samenwerking met Biopromotions in Noorden, een Nederlands bedrijf dat is gespecialiseerd in producten van biologisch afbreekbare en biobased kunststoffen. Directeur Steven van Bommel van BanBao Europe: "Bijna alle reguliere plastic bouwblokjes die nu worden gebruikt, inclusief de onze, worden gemaakt van olie of gas. In het productieproces wordt twee tot zeven keer het eigen gewicht aan broeikasgassen uitgestoten." De kwaliteit van de speelgoedstenen van green-PE op basis van suikerrietresten is volgens BanBao goed. "De stenen passen volledig op de speelgoedstenen van de concurrentie (in casu het origineel van Lego, red). Het is een spannend project dat zal zorgen voor een versnelde verandering op de speelgoedmarkt", denkt Van Bommel.

 

Lego

Het wereldberoemde merk Lego zelf werkt ook aan duurzame bouwsteentjes. De grootste speelgoedfabrikant ter wereld heeft daarvoor in Denemarken een onderzoekscentrum ingericht. Het merk kondigde eerder aan een miljard Deense kronen (135 miljoen euro)  te zullen investeren in de ontwikkeling en toepassing van nieuwe, duurzame grondstoffen en halffabricaten voor Lego-steentjes (van ABS) en verpakkingen.

 

Lego investeert 130 miljoen euro in onderzoek naar alternatief voor ABS

 

Speelgoedmarkt veranderen

De duurzame speelgoedlijn van BanBao zal in eerste instantie bestaan uit dertien speelgoeddozen. Het speelgoed is geschikt voor kinderen van anderhalf tot zes jaar oud. De nieuwe lijn is komend najaar verkrijgbaar in de winkels. Ook de kleurstoffen, de verpakking, de stickers en lijm zullen op biologische materialen zijn gebaseerd, zo meldt BanBao. "Onze nieuwe bouwstenen bevatten geen op olie gebaseerde chemicaliën omdat onze grondstoffen afkomstig zijn van reststoffen van suikerrietplanten. We voegen geen op olie gebaseerde chemicaliën toe tijdens het productieproces die de prestaties van de kleur van het product versterken. De kwaliteit van de speelgoedstenen is goed en ze passen volledig op de steen van de concurrentie (het origineel Lego, red)." Het product zal de speelgoedmarkt versneld veranderen, voorspelt Van Bommel.

 

Golfbal  

Biopromotions is gespecialiseerd in producten die worden gemaakt van biologisch afbreekbare en biobased kunststoffen. Directeur Robert de Waal van het Zuid-Hollandse bedrijf is zeer te spreken over de nieuwe samenwerking. "BanBao was op zoek naar een alternatieve ‘groene' grondstof voor het maken van hun stenen. Via een gezamenlijke zakenrelatie zijn we gelinkt en dat heeft ertoe geleid dat wij zijn ingeschakeld om de lijn te ontwikkelen. Misschien dat de door ons ontwikkelde biobased golfbal tot dit besluit heeft bijgedragen, daarmee hebben we wel iets neergezet wat niet eerder is gedaan. Onze kennis is in de loop der jaren enorm gegroeid en wij wilden deze uitdaging graag aangaan met BanBao."

 

Spuitgieten in Ter Aar

Biopromotions gaat de stenen zelf spuitgieten van green-PE  in het bedrijf in Ter Aar. "Men wil een totaal nieuwe lijn van de duurzame variant opzetten maar we beginnen nu met dertien nieuwe spellen met de grote stenen (formaat Duplo, red.) waarmee men wil gaan kijken of het aanslaat. Afhankelijk van de resultaten zal BanBao de serie  doorontwikkelen. De speelgoedbeurs op 1 tot 6 februari in Neurenberg zal een belangrijke indicatie geven."  De Waal hoopt natuurlijk op succes waardoor het een grote order kan worden. Het zal wel steeds om stenen gaan want  poppetjes en dergelijke wat heel veel handwerk aan zit, zullen niet in Nederland worden geproduceerd. "Dat kan gezien de loonkosten nu niet in Nederland worden gedaan."

De duurzame speelgoedlijn zal bestaan uit dertien speelgoeddozen geschikt voor kinderen in de leeftijd van 1,5 tot 6 jaar oud. De nieuwe speelgoedlijn zal in het najaar 2017 verkrijgbaar zijn in de winkels.

 

 

Reacties (1)

'daarmee hebben we wel iets neergezet wat niet eerder is gedaan' Is dat zo? Pixelhobby b.v ( spuitgietbedrijf in Wervershoof) brengt sinds sept 2014 kleine steentjes ( pixels ) op de markt vervaardigd uit Bio materiaal. Geheimen hebben we niet, wij delen graag onze kennis.
Voor opscheppers hebben we weinig waardering en steentjes die op Lego passen, ach zit de consument daar nu op te wachten.
Van harte gunnen wij Biopromotions alle succes van de wereld. ( er kan maar één de eerste zijn) Wij werken met spuitgietmachines van Arburg, en inkleur apparatuur van MovaColor, betrouwbare partners. Een rectivicatie is op zijn plaats.
Ger Verschoor, 27 januari 2017 21:40
 

Focus op ...

Agenda

28 mei 2019, World Hotel Wings Rotterdam

Waste2Materials

Eerste editie van congres over afvalplasticprobleem met 150 directeuren en managers.

6 juni 2019, Mikrocentrum Veldhoven

GOM Knowledge Day Veldhoven

GOM zet internationale standaarden in optische 3D-metrologie en op de Plastic Knowledge Day 2019 brengt...

25 juni 2019, IKV - RWTH Aachen University

Verwerken organische en silicone rubbers

Tweejaarlijkse conferentie van het Duitse instituut voor kunststofverwerking IKV

Meer agendapunten »