KunststofenRubber.nl

Lindor trommelmengers voor kunststofindustrie

14 juni 2017 om 14:29 uur - DORDRECHT

Het gentle touch-mengprincipe blijkt geschikt voor uiteenlopende toepassingen zoals het poederen van kleverige granulaten, zo meldt Lindor.


Het gentle touch-mengprincipe van de Lindor-mengers zorgt ervoor dat de kwaliteit van de componenten intact blijft. Van productbreuk, stofvorming en opwarming is niet of nauwelijks sprake. Dankzij de doorgaans goede loopeigenschappen van kunststoffen kunnen de mengtijden kort zijn. Dit betekent dat hoge capaciteiten zijn te realiseren, zeker als sprake is van een continu mengproces. Te denken valt aan capaciteiten van 5 tot 15 (en zelfs 20) ton per uur, aldus het merk.
Een innovatieve optie om bij een batch-menger het productieproces te vereenvoudigen, is de inzet van de mengtrommel als een ‘cycloon' in een pneumatisch transportsysteem. Door de trommel vacuüm te trekken kan het granulaat direct vanuit de silo in de menger worden gezogen. De trommelmengers zijn dan ook voor veel toepassingen in de kunststofindustrie bij uitstek geschikt.

 

Vereffenen

 

Een belangrijke toepassing van de Lindor-mengers is het vereffenen van kwaliteitsverschillen in een granulaat, die zijn ontstaan als gevolg van variaties in het extrusie-proces. Zo kan een trommelmenger met een capaciteit van dertig ton de productie opvangen die een extruder in een tijdsbestek van acht uur maakt. Door deze partij te homogeniseren ontstaat een granulaat van een constante kwaliteit.

 Nabehandelen

Bepaalde kunststoffen (LDPE, HDPE, PU, PET) ondergaan na extrusie nog een vervolgproces, bijvoorbeeld een warmtebehandeling of het weken in een organische vloeistof, zoals een peroxide. Deze processen worden uitgevoerd in dubbelwandige Lindor-mengers waarbij de condities zoals de temperatuur nauwkeurig kunnen worden beheerst. Soms zijn deze toepassingen dermate kritisch dat de mengers zijn voorzien van speciale afdichtingen om productcontaminatie te reduceren tot minder dan 1 ppm (parts per million).

 

Poederen

 

Sommige thermoplasten zijn dermate zacht dat ze na productie kleverig zijn. Om deze materialen probleemloos te verwerken, worden ze bepoederd met een geringe hoeveelheid anti caking powder zoals talk. Ook dergelijke processen kunnen uitstekend in trommelmengers worden uitgevoerd. In een concreet geval wordt zo met twee kleine Lindor L500 KONTI mengers een capaciteit gerealiseerd van vijfduizend kilogram per uur.

 

Gentle Touch

 

Het Gentle Touch-mengprincipe staat voor een productvriendelijke menging. De componenten worden in een langzaam draaiende, horizontale trommel gevoerd die aan de binnenzijde is voorzien van schoepen. De componenten glijden gedurende het mengproces in zowel radiale als axiale richting over de speciaal gevormde schoepen. Het product wordt opgetild tot boven de productspiegel, waarna het weer zacht hierop terugvalt. De deeltjes zijn daarbij continu in beweging en volgen elk een willekeurig traject. Dankzij de intensieve menging wordt al in enkele minuten een homogene verdeling gerealiseerd. Op het mengsel kunnen op eenvoudige wijze vloeistoffen worden verneveld. De deeltjes bewegen door de nevel en nemen hierbij de vloeistof snel en gelijkmatig op. Na het openen van de uitlaatklep stroomt het product uit de mengtrommel, waarbij de schoepen het transport verzorgen.

 

www.lindor.nl

 

 

Focus op ...

Agenda

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

18 september 2024, 's-Hertogenbosch

Kunststoffen 2024

De Kunststoffenbeurs is dé centrale plek waar de Benelux kunststof- en rubberketen actuele kennis deelt,...

Meer agendapunten »