KunststofenRubber.nl

Straatbank van NPSP-biocomposiet wint prijs Upcycle Almere

14 juli 2017 om 10:03 uur - ALMERE

De bedrijven NPSP en Velopa ontwikkelden fraai vormgegeven straatmeubilair dat is gefabriceerd uit lokale reststromen en werd er winnaar van de competitie ‘Upcylce in Almere' mee.


De gemeente Almere heeft de ambitie een circulaire stad te zijn, jaagt innovaties aan en stimuleert onder meer het creëren van waarde uit reststromen. Een jury die bestaat uit Arthur Bouvy, Ruud Koornstra, Guido Braam, Eric Frijters en Mari van Dreumel verkoos NPSP en Velopa als winnaars van de competitie om concrete producten te maken op basis van lokale reststromen. De banken zijn de start van een breed aanbod aan producten voor de inrichting van de (semi-) openbare buitenruimte. Hiervoor gaan de bedrijven honderd procent te recyclen straatmeubilair maken uit biobased en circulaire reststromen van Almere en omgeving. De jury was erg te spreken over het innovatieve en creatieve karakter van de plannen.

 

Nabasco8010 

 

De economie transformeert van lineair naar circulair. Dat vraagt om nieuwe oplossingen, ook voor de straatmeubilairbranche. NPSP uit Hoofddorp heeft hier een antwoord op gevonden in de vorm van een nieuw biocomposiet (Nabasco8010) dat voor tachtig procent bestaat uit biobased en circulaire grondstoffen. Dit materiaal is uniek in de wereld, zo claimt NPSP. Het wordt inmiddels in de bouw, infrastructuur, de mobiliteit en in interieurs toegepast. Het gepatenteerde materiaal is geschikt voor zowel binnen- als buitentoepassingen. Het is sterk, vormvast, kent een lange levensduur en is eenvoudig te onderhouden. Bovendien laat het zich als plaatmateriaal goed bewerken met verschillende technieken zoals graveren, frezen, laseren en waterstraalsnijden.

 

Lokale reststromen 

 

Voor het gebruik van biocomposiet worden vezels toegepast die elders niet meer kunnen worden gebruikt. Dit kunnen lokale reststromen zijn uit de kledingindustrie of landbouw en landschap. Door het toepassen van deze vezels en biohars in plaats van op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een lage CO2-voetafdruk. Na een lange gebruiksfase wordt het product hergebruikt of tot grondstof voor nieuwe producten van biobased composiet verwerkt. Voor de productie van het biocomposiet wordt ook aanzienlijk minder energie gebruikt dan bij metaal, glas of aluminium. De grondstoffen komen uit Europa en ook de productie is Europees. Het biocomposiet bestaat onder meer uit natuurvezels die voor een natuurlijk en esthetisch uiterlijk zorgen. De materialen zijn ook in meerdere kleuren en diktes verkrijgbaar.

 

NPSP

 

NPSP zegt koploper te zijn in het verduurzamen van composieten en werkt op alle fronten om de milieubelasting steeds verder terug te dringen. Natuurlijke grondstoffen, productietechnieken die vooruitlopen op de wetgeving, producten die langer meegaan en minder afval genereren en dat tegen een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bekende producten van NPSP zijn de paddenstoelen voor de ANWB, scooters voor Van.Eko, neuzen van de koplopertreinen en stoelen van Pastoe.
Velopa is fabrikant en leverancier van onder meer straatmeubilair.

 

Focus op ...

Agenda

24 april 2018, RAI Amsterdam

Plastics Recycling Show Europe 2018

Pan-Europese tentoonstelling en conferentie voor professionals uit de plastic recycling. Toegang is...

Meer agendapunten »