KunststofenRubber.nl

Kunststofinstituut IKV op autobeurs IAA Frankfurt

04 augustus 2017 om 16:26 uur - AKEN / FRANKFURT

Het wetenschappelijk instituut IKV staat op de IAA 2017 op de gezamenlijke stand van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Een aantal onderzoeksprojecten van het Duitse Institut für Kunststoffverarbeitung (IKV) van de Technische Universiteit (RWTH) in Aken focust op kunststoftoepassing in de autoindustrie. Op de komende IAA zal het instituut een aantal van de projecten presenteren op de gezamenlijke stand van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.


Onder het motto "Automotive-Land Nordrhein-Westfalen", brengt het ministerie van economische zaken en innovatie van de deelstaat elf instituten en bedrijven op de IAA bij elkaar. De experts van IKV zullen de huidige onderzoeken voor de auto-industrie presenteren net als de implementatie ervan in de praktijk.

 

Vier gebieden 

 

Op de IAA bundelt men het onderzoek in vier belangrijke gebieden, namelijk hybride onderdelen, oplossingen voor lichtgewicht constructies, productontwikkeling met complexe materialen en procesontwikkelingen bij spuitgieten. IKV-wetenschappers illustreren deze de onderwerpen op vier ‘eilanden' op de stand. 

De ontwikkeling van hybride onderdelen bestrijkt de op-maat-productie van thermoplastische vezelversterkte composieten door een combinatie van additieve manufacturing (3D printing), geïntegreerd  thermovormen en achterspuiten (backmoulding) van metaalplaat in de spuitgietmachine - en het ontwerp en de productie van hybride dragende ‘structuuronderdelen' uit kunststof-metaal.
Bij de oplossingen voor lichtgewicht contructies zal IKV research-onderwerpen presenteren  uit het gebied van vezelversterkte kunststof.  Meer in het bijzonder: er komt een interactieve herstelwerkplaats-van-de-toekomst  voor elektrische auto's die zijn gemaakt uit koolstofvezelversterkt kunststof (carbon), onder meer ook met een voorspelling van het gedrag van ontwerpen van carbon bij een aanrijding of onder invloed van materiaalmoeheid.
Bij productontwikkeling met complexe materialen zal IKV de simulatie demonstreren van het mechanische gedrag van korte- en langevezelversterkte thermoplasten, materiaal en procesontwikkeling voor de productie van mobiele brandstofcellen met kunststofgebaseerde bipolaire platen en de directe of indirecte additive manufacturing van kunststof onderdelen.

Bij het vierde topic, de procesontwikkeling bij spuitgieten, neemt men de productie van complexe kunststof optische componenten als voorbeeld, meer specifiek een led-omhulsel van vloeibaar siliconenrubber (lsr) en het meerlaags productieproces, plus het geïntegreerde metaal/kunststof-spuitgietproces en het ProFoam schuimspuitgietproces.

 

Focus op ...

Agenda

30 mei 2018, Koningshof Veldhoven

Materials 2018

Vakbeurs en congres over de rol van materialen in het succes van een product.

5 juni 2018, A2 Forum Management Rheda-Wiedenbrück

KUTENO Kunststofftechnik Nord

Kunststofbeurs voor Noord-Duitsland in Rheda-Wiedenbrück nabij Bielefeld.

Meer agendapunten »