KunststofenRubber.nl

Belgen aan de haal met Engel Benelux Student Award 2017

28 september 2017 om 17:00 uur - VELDHOVEN

De Engel Benelux Student Award 2017: Directeur Kurt Cullewaert (l), winnaar Mathias Brisaert (m), Evan Desloovere, Stef Ceyssens en Tiber Daubies. Ellen De Tandt ontbreekt op de foto

Engel Benelux heeft op de tweede dag van de beurs Kunststoffen 2017 zijn jaarlijkse Engel Student Awards uitgereikt. De winnaar was Mathias Brisaert die studeerde aan de KU Leuven maar alle prijswinnaars waren Belgen want er waren weinig Nederlandse deelnemers. "Ik doe een oproep om meer studenten uit Nederland de weg naar onze award te laten vinden", aldus directeur Kurt Callewaert.


De vakjury reikte voor de derde keer de Engel Benelux Student Award uit en kende de 1e prijs toe aan Mathias Brisaert: ‘In een enthousiaste presentatie heeft Brisaert laten zien hoe de energie-efficiëntie bij thermovorming kan worden beïnvloed en hoe de plaatdiktevariatie een continue productie beïnvloedt.'
Directeur Callewaert van Engel Benelux: "Als Engel Benelux hebben we ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan drie jaar geleden deze award in het leven geroepen omdat wij als Engel nauwere kontakten willen onderhouden met universiteiten, hogescholen en onderzoekcentra in de Benelux. En daarmee willen wij de kunststoffen, die niet altijd even positief in het daglicht staan, in de breedste zin van het woord verder ondersteunen. We moeten hierbij vaststellen dat de Belgen de weg naar onze award hebben gevonden maar de Nederlanders daarentegen minder. Ik doe een oproep om meer studenten uit Nederland de weg naar onze award te laten vinden."

 

Weinig Nederlanders

 

Dit jaar waren er vijftien inzendingen, zo meldde Callewaert. "Dit aantal is ober de drie jaren steeds gegroeid. We hebben van die vijftien op basis van vooraf gestelde criteria de beste vijf gekozen en die vervolgens voor de jury hun eindwerk laten presenteren. Uit de vijf presentaties hebben we vervolgens de winnaars gekozen." De jury was weer samengesteld uit mensen uit de industrie en van de universiteiten en hogescholen. De Engel Student Award is een geldprijs van 750 euro voor de winnaar, 500 euro voor de 2e prijs en 250 voor de 3e prijs. Bovendien is er voor allen de mogelijkheid mee te gaan op een techniekreis door Oostenrijk met natuurlijk een bezoek aan het moederbedrijf Engel.

 

Eervolle vermeldingen

 

Eervolle vermeldingen waren er voor Gianni Vyncke en Eva Desloovere. Vyncke verdiepte zich in het ontwerpen en testen van een grasdakpan aan de hand van de materiaaleigenschappen van beschikbare gerecycleerde grondstoffen. Desloovere heeft vergelijkend onderzoek gedaan naar gebruik van FDM en Polyjet 3D-printtechnieken en daarvoor designregels opgesteld. Beide onderzoeken geven een interessant inzicht in nieuwe producten en processen die voor de industrie relevant zijn en nieuwe wegen banen, zo verklaarde de jury.

 

2e en 3e prijs

 

De 2e en de 3e prijs zijn voor respectievelijk Ellen De Tandt en het duo Stef Ceyssens en Tiber Daubies. Ellen De Tandt liet in een vlotte en goede presentatie zien dat met additieven de uiteenlopende kwaliteiten van afvalstromen kunnen worden verbeterd en constanter van kwaliteit kunnen worden gemaakt. Zij is betrokken bij het onderwerp van de toenemende afvalstromen en draagt bij aan het zoeken naar oplossingen. De jury wenst haar veel succes gewenst, er is nog veel te doen op dit gebied.
De heren Ceyssens en Daubies hebben laten zien hoe met texturering van matrijsoppervlakken en variotherme techniek de water- en vuilafstotende eigenschappen van kunststoffen kunnen worden verbeterd. Een veelbelovend onderwerp met bredere toepassingsmogelijkheid, maar er is nog het nodige onderzoek gewenst, meldde de jury. 

               

1e prijs


De jury van de Engel Benelux Student Award kende uiteindelijk dit jaar de 1e prijs toe aan Mathias Brisaert die studeerde aan de KU Leuven. In een enthousiaste presentatie heeft hij laten zien hoe de energie-efficiëntie bij thermovorming kan worden beïnvloed en hoe de plaatdiktevariatie een continue productie beïnvloedt. ‘Een echte ingenieur: creatief, kritisch, goede diepgang en constructieve uitwerking. Hij toont met een vergelijking van simulaties en praktische experimenten aan waar in het proces nog de nodige innovatie is gewenst om tot verdere energie-efficiëntie en reductie van materiaalgebruik te komen. Door zijn studie en de resultaten daagt hij een machinebouwer uit technische aanpassingen te doen. Dit is het ultieme doel van een ingenieur. Het onderzoek van Brisaert vond plaats in opdracht van Villeroy en Boch en heeft daarmee ook verdere praktische relevantie gekregen door de reële mogelijkheden voor implementatie.

 

De winnende onderzoeken:

 

1e prijs Mathias Brisaert: Contactloos opwarmen van kunststofplaten voor thermovormtoepassingen; numerieke simulaties versus experimenten

2e prijs Ellen De Tandt: Mechanische recyclage: gebruik van verschillende afvalstromen voor opwaarderen van rMPO

3e prijs Stef Ceyssens en Tiber Daubies: Getextureerde matrijzen in een kunststofspuitgietproces

Eervolle vermelding: Gianni Vyncke: Design from recycling

Eervolle vermelding: Eva Desloovere: Designregels en nabewerkingstechnieken bij FDM en Polyjet

 

Focus op ...

Agenda

22 april 2024, Universiteit Twente

Extrusiecursus

De nadruk ligt op apparatuur, processen en productkwaliteit. Het doel van de cursus is optimale benutting...

25 april 2024, Brussel

Belgische Plastics Dag

Door essenscia PolyMatters and Agoria

12 juni 2024

European Wind Blade Recycling Summit 2024

The summit will highlight the pivotal updates on the European outlook for wind blades while also...

Meer agendapunten »